Monthly Archives: јуни 2017


Левица бара да се формира независна експертска комисија која ќе има за задача да утврди јасна одговорност за пропустите во проектите и енормно високите трошоци за изградба на автопатските делници. Со просечна цена од 7 милиони евра за 1 километар, овие автопати по изградбата веројатно ќе станат најскапи автопати во […]

Одговорност за високите трошоци и пропустите при изведбата на автопатите ...


Левица ги охрабрува и поддржува работниците во „Македонска пошта“ да продолжат да си ги бараат неисплатени регреси за годишен одмор (познат како „К-15“) и да не дозволат раководството да ги уценува и замајува. Го повикуваме трудовиот инспекторат навремено да реагира и да го санкционира јасниот притисок од раководството врз работниците. […]

Работниците во „Македонска пошта“ да не подлегнуваат на уцените и ...


Со усвојување на измените на Законот за основоно образование, Законот за средно образование како и Законот за наставници во основните и средни училишта, како предлог на Министерството за образование и наука на први јуни 2017 година, се укина екстерното тестирање. Левица го поздравува овој чекор, бидејќи екстерното тестирање како проект […]

Реакција по повод укинувањето на екстерното тестирањеЛевица се чувствува повикана да реагира на прашањата на јавноста во врска со ангажирањето на наш член, д-р Бранимир Јовановиќ, во Министерството за финансии во новата влада на СДСМ, ДУИ и АА. Сакаме да укажеме дека Левица не учествува во новата Влада и дека ангажманот на Бранимир Јовановиќ во Министерството […]

Став на Левица околу ангажманот на Бранимир Јовановиќ во Министерството ...


Левица го поздравува крајот на авторитарното владеење на ВМРО-ДПМНЕ и на Никола Груевски. Наместо да донесе позитивни промени во однос на состојбата пред 2006 година, ВМРО-ДПМНЕ и нејзините партнери за време на своето владеење ги згазија  слободата и демократијата и создавајќи „поволна бизнис клима“, ги влошија работничките права и го […]

Реакција на Левица по повод формирањето на нова влада