Monthly Archives: април 2018


Во овие тешки времиња газдите, седнати по елитни ресторани ги пијат најпрефинетите вина и ги јадат најскапите јадења, го носат најскапоцениот накит и облека со парите заработени од трудот на работниците. Овие капитало сопственици и експлоататори на туѓ труд и покрај многуте апели, писма, жалби и поплаки за случувањата во […]

Реакција за експлоатираните работници од АД Тајмиште Кичево и Еурокомпозит ...


Работници, невработени, хонорарци, стечајци, студенти, осиромашени! На фронтот на работничката борба со сите свои капацитети стои Левица, единствената партија што ги има унапредувањето на трудовите права и остварувањето на политичките интереси на работниците како свој апсолутен приоритет! Стоиме во отворен конфликт со интересите на капиталот и неолибералниот политички естаблишмент и […]

Првомајски проглас 2018


Иако владата на СДСМ еуфорично најави дека не постои опасност за губење на УНЕСКО статусот на Охридско езеро, таа одбива да ја спроведе главната препорака на Реактивната мониторинг мисија на УНЕСКО: воведување на мораториум на сите крајбрежни и урбани трансформации во Охридскиот регион. Дополнително, на една од седниците на Владата […]

Опасноста по Унеско статусот на Охридско езеро сè уште не ...По којзнае кој пат се увиде дека државата не е сервис на граѓаните, туку на приватниот капитал. Но кога тоа го оправдува токму со интересите на граѓаните, тоа за граѓаните не е само штетно туку и понижувачко. Кога веќе стручната комисија утврдила нестручност при работењето, како може судот да просуди […]

Реакција за случајот со „Санте Плус“


  Продолжувањето на спорната изградба на хидроелектраните во НП Маврово, проект на претходната владејачка гарнитура кој беше бурно оспоруван од бројни домашни и меѓународни организации и еколози, е евидентен доказ за беспрекорното функционирање на спрегата власт – крупен капитал во последните три децении во нашата држава, без разлика која партија […]

И со новата влада продолжува реализацијата на спорните проекти во ...


Ние како левичарска партија, која се залага за целосно ослободувањена угнетената работничка класа, загрижено ги следевме фаталните и терористички случувања од 5 април оваа година, кои одзедоа еден човечки живот и во кои повредени беа уште неколкумина. Ваквите случувања се повеќе наликуваат на територијална војна на криминалните банди. Ние остро […]

Тетово – арена на внатрешните судири на ДУИ