Yearly Archives: 2019


Измина една година од потпишувањето на таканаречениот Преспански договор, со кој владејачките елити од двете страни на државата, поддржани од европските бирократи, директно го прекршија цивилизациското право на самоопределување на македонскиот народ. После една измината година од оваа историска неправда, суштинските проблеми на нашата држава, како сиромаштијата, класната раслоеност, деградирана […]

Една година од нелегитимниот договор наметнат од НАТО-пактот


По поднесенето барање за инспекциски увид врз градежни активности од локални функционери на Охридското езеро, пристигна одговорот од овластениот градежен инспектор на општина Струга. Ова е веќе второ решение за отстранување на градба по барање на политичката партија Левица за градежното дивеење кое интензивно се случува на Охридското езеро. Личните […]

Уште едно решение за отстранување на градба на струшкото крајбрежје


Само недела дена откако генералниот секретар на НАТО ја пофали Република Македонија за напредокот во реформите и владеењето на правото, уште еден скандал ја потресе коалицијата на СДСМ и ДУИ, каде тројца фунцкионери од ДУИ незаконски се здобиле со наставно-научни звања на Правниот факултет при Државниот универзитет во Тетово. Просветниот […]

Реформи и напредок нема да има додека се штити корупцијата ...Низ Македонија, поради несоодветната економска состојба и (не)грижа на државата се создаваат сѐ повеќе импровизирани живеалишта и населби; многу од нив се наоѓаат покрај депонии и други несоодветни места за живеење. Повеќето од луѓето кои живеат во овие несоодветни места и субстандардни услови се семејства од ромското малцинство,, што го […]

Импровизирани живеалишта во македонските депонии


За време на денешната посета на Република Македонија, генералниот секретар Јенс Столтенберг упати порака дека новата влада спровела значајни реформи во делот на владеење на правото, безбедноста и разузнавањето, со што го гарантирала просперитетот и безбедноста на сите граѓани. Со оглед на катастрофалната  и деградирачка состојба во безбедносните служби, за […]

НАТО носи просперитет и развој само за елитите


Извештаите на Европската Комисија за напредокот за членство во ЕУ, за нашата либерална „експертска” јавност претставуваат екстерен испит за (не)исполнет успех. Авторитетот на оценувачот се смета за апсолутен, пред се’ поради неоспорното „знаење“ и „добродушност“ на ЕУ бирократите, просветлени од духот на европските „цивилизациски“ вредности. Според т.н. Копенхашки критериуми од […]

Извештај за напредокот на членството кон Европската неолиберална унија на ...