Monthly Archives: мај 2019


Деновиве истече Договорот со ОКТА, кој во 1999 година беше склучен од страна на Владата на ВМРО-ДПМНЕ, предводена од Љубчо Георгиевски. Скандалозната зделка преку која беше приватизиран енергетскиот сектор, беше целосно мотивирана од бизнис-интересите на тогашните политички моќници, кои не водејќи грижа за државните интереси, склучија обврска Република Македонија да […]

Штетниот договор со ОКТА заврши и ниту еден функционер не ...


74 ГОДИНИ ОД ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ На денешен ден капитулира нацистичка Германија. Со тоа се означува крајот на Втората светска војна, војна во која својот живот го изгубија над 70 милиони жители. Фашизмот е фронтален и директен напад против работниците и работничките движења од сиот свет. Во XX век, големопоседниците […]

Фашизмот е плачот на капитализмот, кој се гуши во рацете ...


Веднаш после победата на локалните избори во Охрид, новиот градоначалник од редовите на СДСМ инстанто ги демонстрира своите приоритети: продолжување на градежната експанзија и уништување на зеленилото и јавниот простор по теркот на претходната власт. Локални иницијативи информираа за присуство на градежна механизација во еден од ретките паркови во градот, […]

Новиот градоначалник на Охрид веднаш започна со спорни градежни активности
Во очи на вториот круг од претседателските избори, имајќи ги на ум резултатите од првиот круг, ми се врти една древна арапска мудрост која покрај младоста, изустениот збор и фрлената стрела, уште и пропуштената прилика нѐ потсетува дека од аспект на моментумот се работи кои не можат да се вратат. […]

Кич популизмот на Власта


Президиумот на Левица, на синоќешната вонредна седница (2 мај 2019), одлучи да ја поддржи професорката Гордана Силјановска Давкова како кандидат за претседател на Република Македонија. Силјановска ја сметаме за атипичен претседателски кандидат. И покрај нашите несогласувања по одредени прашања, знаеме дека таа е изградена личност со неспорен кредибилитет, која што […]

Левица одлучи: Даваме поддршка за професорката Силјановска!