Monthly Archives: јуни 2019


Новиот предлог Закон за урбанистичко планирање претставува скандалозно решение за засилената деградација на животната средина и урбанистичкиот хаос во Македонија, предизвикани од бизнис-интересите на инвеститорите и урбаната мафија. Новите законски решенија предложени од коалицијата на власт се крајно манипулативни, нетранспарентни и исклучиво во насока на задоволување на апетитите на поединци, […]

Владата со Кочо Анѓушев легализира хидроелектрани во заштитени подрачја


“Ниту ‘Северна’ Ирска, ниту ‘Северна’ Македонија” Ова беше изјавено денес од ирски твитерџија како одговор на навредите од страна на грчки десничари и шовинисти. Нашите другари од Ирска, левичарите од Ógra Shinn Féin (политичкото крило на поранешната ИРА) по повод оваа изјава го изработија овој постер. Солидарност со угнетените секаде!

Ниту ‘Северна’ Ирска, ниту ‘Северна’ Македонија”


Изминатиов период Владата на СДСМ, силно поддржана од меѓународната заедница во нејзината надворешна политика, ги користи сите перфидни методи за изградба на сервилност и потчинетост на македонскиот народ против деструктивните политики на НАТО-сојузот. Процесот кој започна со негирање на основното право на самоопределување и ревидирање на антифашистичкото минато, сега продолжува […]

Владата под диктат на НАТО злоупотребува деца во својата пропагандаДенешната Ваша изјава каде прејудицирате дека Република Македонија нема да добие датум за преговори со ЕУ до крајот на годинава, а и во блиска иднина, е врв на хипокризија во контекст на Вашите активности и заложби од минатото, каде не само што замижавте пред отвореното кршење на законите и свесното […]

Реакција до Амбасадата на Франција по повод денешната изјава на ...


По повод актуелизирањето на прашањето околу националниот идентитет на револуционерот Гоце Делчев, Левица отворено се обраќа до академијата МАНУ да го разреши актуелното прашање како најкомпетентна установа за оваа проблематика, а со тоа и да ги заштити институциите Претседател, Влада и Собрание од понатамошни импровизирачки изјави како последните изјави на […]

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МАНУ


Денес пред централната канцеларија на корпорацијата Еуромакс беше одржан солидарен протест со блокадите кои веќе петти ден се одвиваат против рудникот Иловица-Штука. На собирот беа присутни и членови на Левица. Локалното население во Струмичко води искрен народен бунт за да го одбрани своето природно богатство против профитерите со истечена концесија, […]

Солидарен протест во Скопје против рудниците на смртта