Добредојдовте на официјалната веб-страница на Левица

Понизните политики на СДСМ не вродија ниту со датум за преговори

Во бесмртните зборови од човекот на кого СДСМ му намести тендери вредни стотици илјадници евра, Сашо Мијалков: „Каменот од блиску доаѓа“.

Понизните политики на СДСМ околу надворешната политика, очекувано, не вродија ни со симболичен резултат. Одбивањето да се изгласа датум за преговори од страна на земјите-членки на ЕУ е очекувано за секој што не ја голтна (доброволно или присилно) ефтината пропаганда на владеачките социјал-демократи.

Европската Унија е пред се, бирократска унија чија главна цел е слободниот проток на капитал. Оваа слобода на капиталот имаше тенденција да ја зголеми и слободата на проток на луѓе во вечната трка да се најде што поефтина работна рака. Но, трендот завзема спротивен правец во последните години, барем кај генералното население од земјите-членки на ЕУ (посебно оние со распаѓачка или непостоечка социјална држава) и по сѐ, изгледа дека ги видовме максималните граници на она што Западот го смета за „Европа“.

Токму земјите членки кои најмногу притискаа за промена на името и прифаќање на понизните договори со Грција и Бугарија се оние кои ефективно го блокираат влезот на Македонија во ЕУ. Што повторно, не треба да нѐ изненади – лицемерието на Европа е бескрајно.

Најмоќните земји членки на ЕУ вршат геноцид, додека продаваат човекови права; имаат вртоглава неедаквост во примања, додека продаваат еднаквост на секое поле; уживаат во придобивките од (нео)колонизацијата, додека продаваат сувереност; поддржуваат купување и уцена на гласови како и непочитување на резултати на референдум, додека продаваат демократија!

На Република Македонија не ѝ требаат такви „пријатели“!

Президиум на Левица

Најнови објави