Monthly Archives: септември 2019


Раководителот на Секторот за инспекциски надзор во високото образование при Државниот просветен инспекторат – Африм Саљиу, произволно и ретроактивно толкувајќи ги одредбите од Законот за високото образование (2018), скандалозно заклучил дека при унапредувањето на тројцата функционери од ДУИ: Арбер Адеми- актуелен Министер за образование и наука, Агим Нухиу – заменик-министер […]

Покренуваме постапка против инспекторот што го сокри скандалот на тетовскиот ...


Имајќи ги во предвид последните неколку години, слободно може да се заклучи дека во политичкиот систем на Република Македонија лидерските средби израснаа во централна политичка институција каде се крои судбината на народот, далеку од неговите очи и спротивно на неговата волја. Низ целиот овој транзициски период на независна Република, во […]

Правдата не може да биде испорачана преку договор на елитите


Тазе најавениот ребаланс на буџетот уште еднаш покажа дека оваа Влада е целосно во рацете на бизнис лобито и дека практично, највисоките функционери во Владата се тесно врзани со приватните интереси на капиталот во оваа Влада.  Освен популистички операции на префрлања од шупливо во празно, видовме дека драстично е намален […]

Ребалансот на буџетот уште една алатка во трансакциите помеѓу капиталот ...Изминатиов период сведочиме како Владата на СДСМ е целосно незаинтересирана да го подобри статусот на земјоделците, кои и покрај нивниот макотрпен труд и богатството храна кое го создаваат, се принудени да живеат во економска и социјална маргинализација. Република Македонија само во 2018 година остварила приходи од извоз на вино во […]

Солидарност со лозарите против винскиот монопол!