Monthly Archives: март 2020


Несреќната изјава на градоначалникот на Охрид од редовите на СДСМ, Константин Георгиески, дадена вчера во емисијата “Стадион” на “Канал 77” дека “ако утрe проба да ги руши дивоградбите во Охрид можеби некој ќе го убие”, најпластично ја илустрира импотентноста и немоќта на владејачката партија пред урбаната мафија предводена од нивниот […]

Градоначалникот на Охрид да собере храброст да ја врши работата ...


Ја известуваме јавноста дека до политичката партија Левица стигнаа неколку пријави за незаконито работење во модната конфекција „Елина“ од Велес. Пред извесен период објавивме и за нерегуларности во оваа конфекција во однос на непочитување на мерките за заштита и превенција на корона вирусот, како и за фактот дека работниците кои […]

Пријава за конфекцијата „Елина” за кршење на работничките права


Деновиве добивме дојави дека во странската инвестиција во Кичево, компанијата “Џојсон Сејфти Системс” (поранешно “Ки Сејфти Системс”) во тек е активно бркање на работници! Имено, истата компанија која 2017 година избрка десетина вработени кои синдикално се организираа, сега добивме информации дека од почетокот на кризата на околу 200 вработени не […]

Џојсон Сејфти Системс масовно брка работници од работаДеновиве до Левица пристигна анонимна пријава од вработени во ЈСП Скопје кои се под притисоци и закани од директорот Кристијан Чушков. Како што велат тие, Директорот на ЈСП со закани за отказ и притисоци врз раководителите ги бара сите вработени да го прекинат својот одмор и веднаш да се вратат […]

Дали директорот на ЈСП врши притисоци врз вработените?


Ситуацијата во најголем дел од прилепските фирми станува алармантна. Секојдневно добиваме дојави за крајно опасен и несериозен пристап и кршење на практиките за самозаштита при работа во услови на пандемија. Вработените во рудникот во село Присад (Прилеп) загрижени за своето здравје нѐ известија дека пред само десетина дена се донесени […]

Работници во прилепски рудник без заштита за време на пандемија


Еднаквоста во Европската Унија е висок објективен идеал кој  во политиката на проширување останува само субјективна оценка на политичките процеси. На што точно мислам? Враќајќи се на основањето на ЕУ, неизбежно е дека Унијата во своите најрани договори (прва форма на функционирање) е  целосно економска унија. Ова значи дека главниот […]

(НЕ) Еднаквоста во интеграционите процеси