Daily Archives: март 26, 2020


Секојдневно добиваме анонимни пријави за манипулирање и кршење на работничките права, како и зачестени масовни отпуштања поради новонастанатата криза. Најновата пријава е за 60 (!) отпуштени работници од фирмата „Казино Меркур” од Гостивар поради неможност да продолжи истата со работа. Иако законски овие работници имаат право да добијат испратнина од […]

Итен мораториум на отпуштањата и обештетување на работниците во износ ...


Мерките за сузбивање на пандемијата предложени од СЗО се практикуваат до одредена мерка, но дали се доволни? Самите тие велат дека Кина е пример кој треба сите да го следиме, зошто тогаш нашите мерки економски и здравствени се огледало на европските? Кина ги насочи сите свои финансии и производствен капацитет во борбата […]

Дали се доволни мерките кои ги предложи Владата?


Додека СДСМ молчи за случајот со избркани 120 работници од фирмата „Каст Инвест”, добивме нова анонимна пријава за кршење на работничките права во уште една компанија на Кочо Анѓушев. Станува збор за велешката компанија „Брако”,каде управител е токму поранешниот вицепремиер. Според информациите кои ги добивме, родителите кои побарале да го […]

За фирмите на Кочо Анѓушев нема инспекции и препораки за ...