Daily Archives: мај 9, 2020


Во вечерните часови на 8 наспроти 9 мај 1945, Високата команда на вооружените сили на нацистичка Германија потпиша безусловна капитулација. Со тоа заврши Втората светска војна на тлото на Европа и беше означена победа над фашизмот. Затоа 9 мај се одбележува како Денот на победата над фашизмот. Во борбата против […]

ЛО Гевгелија по повод победата на фашизмот


На денешен ден капитулира нацистичка Германија. Со тоа се означува крајот на Втората светска војна, војна во која својот живот го изгубија над 70 милиони жители. Фашизмот е фронтален и директен напад против работниците и работничките движења од сиот свет. Во XX век, големопоседниците живеат во страв поттикнат од меѓусебните […]

ПО ПОВОД ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ