Monthly Archives: септември 2020


На само три дена од одложениот почеток на учебната година, не се знае изборот на студентите кои би добиле место во редуцираните капацитети на студентските домови, иако според најавите на Владата истиот требаше да биде објавен пред три недели. Стотици студенти се во неизвесност и стрес заради можното отсуство од […]

Три недели Владата доцни со конкурсот за студентски легла


На само шест работни дена од одложениот почеток на учебната година, наставниците и учениците не знаат по кои нови странски учебници ќе учат учениците од целото основно образование. Тендерот за набавка на учебници за наставата по странски јазици – кој заврши на 03.06.2020 и е уникатен затоа што се расплинува […]

Над милион евра ќе се потрошат на тендер за нови ...


Политичката партија Левица и нашите двајца пратеници во Собранието на Република Македонија, во законски предвидениот рок од 30 дена, поднесоа осум поединечни тужби пред Управниот суд против Собранието на РМ, како јавен орган, за поведување управен спор заради непочитување на процедурата за верификација на мандатите на следниве осум пратеници: Бедри […]

Левица поднесе осум тужби против Собранието на РМОна што во моментов се случува со узурпацијата на националниот парк е доказ за незаинтересираноста на Владата за заштитата на животната средина, ставајќи ги интересите на градежната мафија на прво место. Најавите за изградба на станбен комплекс на 9.000 квадратни метри вкупна површина, со 7 станбени блока и 180 станбени […]

Маврово не смее да падне во рацете на градежната мафија


Иако измина една недела откако во пожар беа уништени канцелариите и архивата на Државниот инспекторат за животна средина поради несоодветна инсталација, сѐ уште нема никаква најава за одговорност на надлежните кои го дозволиле пропустот. Ваквото ноншалантно однесување на институциите воопшто не изненадува, со оглед на тоа што целиот мандат на […]

За зградата што изгоре биле издвоени 80.000 евра за реконструкција ...


Продолжуваат манипулативните политики од криминалната коалиција предводена од СДС и ДУИ со најавите од првиот заменик-премиер Артан Груби, за воведување на субвенции за фирми кои што ќе фаворизираат граѓани од определени помали етнички заедници при вработувањата. Оваа мерка е крајно несериозна и евтин медиумски трик со кој што оваа коалиција […]

Субвенциите за вработувања по етничка линија водат кон уште поголема ...