Левица


Со одлуката на Министерството за транспорт и врски да продаде државно земјиште зад хотелот „Холидеј Ин”, сегашната власт даде јасно до знаење дека ја продолжува штетната политика на распродавање државно земјиште на приватен капитал за ниски цени. Политичката партија Левица остро протестира поради тоа и бара итно поништување на спорниот […]

Власта мора да ја поништи спорната продажба на земјиштето кај ...


Во пресрет на најавеното јавно-приватно партнерство, односно давање под концесија на јавното осветлување во општината на приватен „инвеститор“ од страна на „Куманово паркинг“, како и најавите за можна приватна докапитализација на ЈП „Куманово-гас“, се чуствуваме должни да ги информираме граѓаните на Куманово за штетноста на овие постапки по долгорочното добро […]

Граѓаните на Куманово нема да го плаќаат лошото работење на ...


  Политичката партија ЛЕВИЦА упатува остра реакција по повод почетокот на примената на новиот Закон за трговија на зелените пазари предложен од владејачката коалиција на ДУИ и СДСМ. Ова е срамен, противуставен и скандалозен закон кој е насочен исклучиво против класните интереси на најсиромашниот слој од населението, кое се обидува […]

ЗАБРАНЕТЕ ГО ЧЛЕНУВАЊЕТО ВО УПРАВНИТЕ ОДБОРИ, А НЕ ПРОДАВАЊЕТО НА ...Последниот период сме сведоци на повторно актуелизирање на работничките прашања и синдикалната борба, што е сосема нормално и очекувано ако се земе предвид фактот дека на власт е повторно партија која е во спрега со крупниот капитал и која работи на штета на работниците. Синдикатот на УПОЗ излезе со барање […]

ПОДДРШКА ЗА ПРЕСТОЈНИТЕ РАБОТНИЧКИ И СИНДИКАЛНИ БОРБИ!


Новиот бран на распродажба на јавните добра кој го сведочиме периодов се одвива стихијно и без јавна дебата, а неговиот резултат е повеќе од јасен: зголемување на цената на услугите, намалување на платите и условите на вработените и јакнење на олигарсите кои ќе ја стекнат сопственоста врз овие претпријатија. Од […]

Приватизациите ги поскапуваат услугите и ги јакнат олигарсите


Долгогодишното трупање на проблемите во здравството и немање на политичка волја, но и визија за решавање на истите кулминираше со протест пред ФЗОМ на здравствените работници, општи и лекари стоматолози. Политиката на казни која ја наметна ФЗОМ не вроди со подобрување на квалитетот на дадената здравствена заштита туку имаше за […]

Вештачкото пропаѓање на јавното здравство за да се понуди „решение“ ...