колумни


Еднаквоста во Европската Унија е висок објективен идеал кој  во политиката на проширување останува само субјективна оценка на политичките процеси. На што точно мислам? Враќајќи се на основањето на ЕУ, неизбежно е дека Унијата во своите најрани договори (прва форма на функционирање) е  целосно економска унија. Ова значи дека главниот […]

(НЕ) Еднаквоста во интеграционите процеси


Мерките за сузбивање на пандемијата предложени од СЗО се практикуваат до одредена мерка, но дали се доволни? Самите тие велат дека Кина е пример кој треба сите да го следиме, зошто тогаш нашите мерки економски и здравствени се огледало на европските? Кина ги насочи сите свои финансии и производствен капацитет во борбата […]

Дали се доволни мерките кои ги предложи Владата?


Политичката перверзност на Европската Унија кон Македонија и останатите земји кои чекаат во нејзиното предворје излезе на површина. Уште еднаш. Солидарноста и заедништвото кое го пропагираат еврокомесарите и домашните послушници, се покажа дека не се ништо друго, освен безначајни зборови преку кои се туркаат интересите на “големите” во Македонија. Триесетина […]

Хипокризијата на Европа и добродушноста на КинаНашиот сакан град, градот на Рацин, на Гемиџиите, место каде што се родиле многу големи луѓе од историјата на Република Македонија, за жал е доведен во ситуација да го водат неспособни луѓе кои своите интереси ги ставаат пред интересите на сите граѓани на Велес. Секако, ова се однесува на членовите […]

Велес, разбуди се!


Централен мотив за политичка акција на сите владејачки елити, во епохата на независна Република Македонија, беше да си обезбедат 100% од просторот за маневар во (од нив) создадената политичка организација на Републиката, НО притоа, за народот да не остават никаква можност за било каква реакција на тоа! Во денешната реалност […]

Поразените на патот кон ЕУ


„Така, Критиката го истреби осквернувањето на духот од материјата и на критиката од масата, со тоа што го поштеди своето сопствено тело – а го распна туѓото“.Енгелс и Маркс, Критика на критичката критика (1845) После рекордно малата излезност од 41% во првиот круг на претседателските избори, со која граѓаните отворено […]

#Од5тиМајДоКрај: Бојкотот сега е контрапродуктивен, другари!