колумни


Реформистичките лидери се трудеа да ги умртват демонстрациите на Први мај со тоа што ги претворија во денови за одмор и рекреација, наместо за борба за рушење на капиталистичкиот систем на експлоатација и надничарење. Живееме во свет на промени. Тие промени не настануваат сами од себе. За тие промени луѓе, […]

Да живее Први мај – Интернационалниот ден на работникот


Има граѓански и политички права како што се: правото на глас, еднаквост пред законите итн. Има економски и социјални права: право на дом, право на вработување итн. Има зелени права: право на чиста животна средина, право на ресурси итн. Демократија е кога сите три групи се почитуваат во пакет, а […]

Гевгелија, лулка на демократијата


Во 2010 година, во весникот “The Guardian”, беше објавено дека во студија за ОН, утврдено е дека 3 000 најголеми светски компании ќе изгубат една третина од својот профит ако треба да платат за загадувањето кое го направиле во околината. Се наметнува прашањето, зошто сопствениците на овиее компании уште од […]

Сопствениците и државата, виновници за загадувањето од Југохром„…Не беше Ленка родена за тиа пусти тутуни! “  „ Ленка “  – Кочо Рацин Општо е познато дека синдикатите се формирани заради заштита на работниците. Проблеми поврзани со ниските плати, нехумани, нечовечки и небезбедни услови за работа како и прекувремено работно време, но и многу други ситуации. Историски гледано […]

Ивана Атанасовска – За „независните синдикати“ во МакедонијаПроклет да бидам, се сеќавам како вчера да беше, а еве скоро деценија помина. Тоа беше еден ден, што траеше цела година. Доцна есен. Тажно време. Сивило. Транзицијата нѐ покоси. Моите останаа на улица. Двајца студенти, четворица невработени. Станувам сабајлето. Ќе одам за Скопје. Да полагам испит. Спреман ми е […]

Како станав левичар – Апасиев