колумни


„…Не беше Ленка родена за тиа пусти тутуни! “  „ Ленка “  – Кочо Рацин Општо е познато дека синдикатите се формирани заради заштита на работниците. Проблеми поврзани со ниските плати, нехумани, нечовечки и небезбедни услови за работа како и прекувремено работно време, но и многу други ситуации. Историски гледано […]

Ивана Атанасовска – За „независните синдикати“ во МакедонијаПроклет да бидам, се сеќавам како вчера да беше, а еве скоро деценија помина. Тоа беше еден ден, што траеше цела година. Доцна есен. Тажно време. Сивило. Транзицијата нѐ покоси. Моите останаа на улица. Двајца студенти, четворица невработени. Станувам сабајлето. Ќе одам за Скопје. Да полагам испит. Спреман ми е […]

Како станав левичар – АпасиевНа 29.09.2016 година во Домот на АРМ во организација на Балканскиот форум за безбедност, се одржа панел-дискусија на тема „Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти“, на која учество зема и Левица, претставувана од членката на ЦК на партијата, Жаклина Анастасова. Во продолжение можете да го прочитате нејзиното излагање […]

Жаклина Анастасова – Злоупотребена безбедност


Водство (наречено и лидерство од англиски leadership) —процес на општествено влијание во кој една личност ја придобива соработката и поддршката на останатите во остварувањето на заедничката цел. Доволно е да се прочита општата дефиниција за да стане јасно во каква илузија сме последните 25 години, бидејќи пирамидата на цели е […]

Лажното политичкото водство во Македонија – Зошто Левица нема лидер


Се сеќавате на слугата Јернеј на Иван Цанкар? Оној што си го бараше своето право и секаде наоѓаше на затворени врати. Еве еден наш случај кој доста потсетува на тоа. Иса Феим е градежен работник од село Аџиевци, општина Маврово-Ростуше. Работел 32 години во Градежното претпријатие „Гранит“. По долгогодишни проблеми […]

Голготата на Иса Феим или колку лежерно државата си игра ...