Добредојдовте на официјалната веб-страница на Левица

More

  Локални избори 2021

  Кандидати за градоначалници

  ПЕРО ГЕОРГИЕВСКИ

  Кандидат за градоначалник на Град Скопје

  прочитајте повеќе

  ВЕСНА КИРАЏИЕВА

  Кандидат за градоначалник на Општина Аеродром

  АЛЕКСАНДАР ДИМИТРИЈЕВИЌ

  Кандидат за градоначалник на Општина Ѓорче Петров

  ДАРКО РИСТОВСКИ

  Кандидат за градоначалник на Општина Карпош

  ЈУЛИЈАНА ШТРКОВСКА-КОЛАРИЌ

  Кандидат за градоначалник на Општина Кисела Вода

  АНДРЕА ЈАНКОВ

  Кандидат за градоначалник на Општина Центар

  ТЕФИК МАХМУТ

  Кандидат за градоначалник на Општина Шуто Оризари

  ЗЛАТКО АРСОВ

  Кандидат за градоначалник на Општина Велес

  Советнички листи и изборни програми

  Александар Димитријевиќ – кандидат за градоначалник на Општина Ѓорче Петров

  Левица вечерва го претстави својот петти кандидат за градоначалник за претстојните Локални избори. Се работи за Александар Димитријевиќ кој ќе биде кандидат за Општина...

  Андреа Јанков – кандидат за градоначалник на Центар

  Левица вечерва го објави својот кандидат за градоначалник во Општина Центар - Андреа Јанков. Роден е во 1982 година во Скопје, Општина Центар. Магистер инженер-архитект,...

  Весна Кираџиева – кандидат за градоначалник на Општина Аеродром

  Политичката партија Левица го обзнани својот кандидат за градоначалник на Општина Аеродром - Весна Кираџиева. Кираџиева е атлетска репрезентативка на Македонија повеќе од 20 години,...

  Дарко Ристовски кандидат за градоначалник на Општина Карпош

  Политичката партија Левица го претстави кандидатот за градоначалник за претстојните Локални избори за Општина Карпош - Дарко Ристовски. Како истакнат активист за заштита на зеленилото...

  Заедно можеме да дојдеме до потребите промени! Затоа, на денот на изборите, излези и гласај мудро – да ги тргнеме криминалците од власт!

  Иван Јованоски

  Доста е! Изгубивме скапоцено време во чекање некој да ни фрли трошки, додека самиот создава империи. СТАНЕТЕ ДА СЕ ОСЛОБОДИМЕ!

  Сашко Јанчев

  Сите заедно да кажеме дека ни е ДОСТА лажни ветувања и да ставиме крај и ги запреме системските уништувачи на нашиот живот. Првиот чекор во таа насока е глас за нови луѓе, глас за единствената опција – Левица.

  Виолета Аврамовска

  Да гласаме мудро на овие избори, затоа што се клучни за почеток на промените кои ни се потребни. Потребни се борци кои покажале дека се непоткупливи. Тоа го имаме во Левица!

  Димитар Абрашев

  ВЕРУВАШ ВО НАШАТА ВИЗИЈА?

  Левица

  13 hours 15 minutes ago

  Кој е ВЛАТКО ТРАЈКОВ, носител на советничката листа на Левица во Росоман и за што се бори?

  Влатко Трајков е роден во Кавадарци, а живее и работи во Росоман. Од детството до денес, животот го минува занимавајќи се со земјоделие. Првата реална потреба да се ангажира за промена во општеството ја чувствува при формирањето на Политичката партија Левица. На локалните избори во 2017 година станува дел од Советот на Општина Росоман како советник од Листата на Левица. Последните четири години несебично се залага за подобра иднина на Општина Росоман.

  Неговата борба е насочена кон еднаква распределба на буџетот во сите месни заедници, подобра животна средина, запирање на урбаната мафија, транспарентна ревизија на работата на досегашните функционери, блокирање на штетни политики, предлагање и усвојување на политики од програмата на Левица.

  За повеќе одговори може да го посетите неговиот профил на Левица (линк во коментар)

  #ЛевицаЗаРосоман

  Левица

  15 hours 15 minutes ago

  Кој е КИРИЛ СЛЕЗЕНКОВСКИ, носител на советничката листа на Левица во Илинден и за што се бори?

  Кирил Слезенковски е дипломиран машински инженер кој смета дека е дојдено времето кога секоја индивидуа треба да се вклучи во борбата за подобар живот. Сака да остане да живее овде, дома, покрај неговото семејство, пријатели и другари и сите заедно да создадат достоинствен дом за живеење. Струката го исполнува како личност и смета дека во нашето општество се потребни повеќе инженери кои ќе почнат да создаваат вредност која ќе можеме да ја извезуваме надвор од државата. Како млад човек, покрај кариера во машинството, смета дека е важно и да биде политички активен, со цел да придонесе кон градење на општеството по мерка на обичните луѓе и младите.

  Неговата борба е насочена кон креирање политки за младите луѓе, кои ќе овозможат искористување на нивниот потенцијал, општински клубови кои ќе нудат развој на вештините на младите луѓе, изучување на странски јазици, компјутерски вештини, спортски активности, негување на културата преку музика, филм, книжевност, можности за изучување на курсеви за унапредување на конкурентноста на пазарот на трудот, како и чиста животна средина и услови за рекреација.

  За повеќе одговори може да го посетите неговиот профил на Левица (линк во коментар)

  #ЛевицаЗаИлинден

  Левица
  added a new photo.

  18 hours 15 minutes ago

  Кој е НОВИЦА ПЕТРОВСКИ, носител на советничката листа на Левица во Јегуновце и за што се бори?

  Новица Петровски е роден во Јегуновце и потекнува од работничко македонско семејство. Тој е посветен сопруг, родител на две ќерки, чесен работник и другар, што сака да се најде секому и во добро и зло. Спремен е да го врати сјајот на општината која со години е дрско уништувана од страна на корумпирани градоначалници и советници.

  Неговата борба е насочена кон запирање на партиската корупција, непотизмот и крадењето на народни пари; сака да го подобри квалитетот на животот во Општина Јегуновце, за да може нормално да се живее, а се залага и за организирање на локални референдуми, иницијативи и граѓански собири, како алатка за планирање на развојот на општината.

  За повеќе одговори може да го посетите неговиот профил на Левица (линк во коментар)

  #ЛевицаЗаЈегуновце

  Левица
  added a new photo.

  20 hours 15 minutes ago

  Кој е МАРЈАН ЃУРЧЕСКИ, носител на советничката листа на Левица во Македонски Брод и за што се бори?

  Марјан Ѓурчески, е магистер по фармација кој работи во областа на фармацијата. Иницијатор на голем број идеи и активности за помош на социјалини категории на граѓани, чистење на животната околина, како и љубител на спортот и пријател на трудољубивите луѓе. Секогаш достапен за помош и човек кој се труди да ги олесни проблемите на своите сограѓани.

  Неговата борба е насочена кон создавање просперитетен Македонски Брод, во кој нема да бидат заштитени и да напредуваат само поединечни партиски подобни категории на граѓани, туку сите подеднакво. Сака да учествува во создавање на град на еднакви можности, град кој ќе биде чист, пристоен за живеење и во кој ќе може да се размислува за развој на туризмот, сточарството, спортот и производство на зелена електична енергија, културни манифестации и во кој жителите ќе можат да ги исполнат своите очекувања за достоинствен живот!

  За повеќе одговори може да го посетите неговиот профил на Левица (линк во коментар)

  #ЛевицаЗаМакедонскиБрод

  Левица
  added a new photo.

  21 hours 58 minutes ago

  Кој е ВАНЧО РИСТОВ, носител на советничката листа на Левица во Чешиново-Облешево и за што се бори?

  Ванчо Ристов од Облешево е роден во 1969 година и живее во Облешево. Сопруг и татко. Дипломира на Педагошкиот факултет во Штип. Работи како музичар, бас-гитарист во музичката група „Акорди“, а откако се стекнува со соодветна виша инструкторска спрема за возачи, почнува да работи како инструктор во автошкола. Има завршено Политичка школа во СФРЈ. Активно спортува, игра фудбал, а потоа волонтерски ги тренира фудбалерите на ФК „Облешево“.

  Неговата борба е насочена кон надминување на проблемите со откупот на ориз, против преплатени тендери и непотизам, за домаќинско работење на советот и општината, развој на спортот, инвестирање на народните пари за решавање на проблемите и потребите на жителите.

  За повеќе одговори може да го посетите неговиот профил на Левица (линк во коментар).

  #ЛевицаЗаЧешиновоОблешево

  Левица

  22 hours 20 minutes ago

  ТОПЛИФИКАЦИЈА МОРА ДА БИДЕ ВРАТЕНА НА НАРОДОТ!

  Вчера беше објавено дека компанијата „Адора“ на бизнисменот Ванчо Чифлиганец го купила имотот на „Топлификација“ за 9,3 милиони евра. Притоа, државните институции останаа неми, иако контролата над стопанисувањето со природните монополи не смее да припаѓа на никој друг освен на државата.

  Катастрофалните неолиберални политики на минатите власти доведоа до приватизација на природниот (државен) монопол во снабдување со топлинска енергија - АД „Топлификација“. Овој чекор немаше никаква економска логика, туку напротив резултираше со одлевање на огромни финансиски средства во приватни џебови, поскапување и влошување на услугите. Во годините што следеа, приватната компанија Балкан Енерџи Груп (БЕГ) оствари огромна заработка, не само од тековното работење туку и од измислени судски процеси против граѓаните. Илјадници граѓани беа приморани со години да се влечат по судови бидејќи од нив се бараше да плаќаат сметки за затоплување, иако тие веќе не биле поврзани со мрежата за греење. Судовите редовно пресудуваа на штета на граѓаните, на кои им беше наложувано да ги платат „долговите“ кон оваа компанија, без притоа да се води сметка за нивната моментална материјална состојба.

  Ваквите неправди ќе продолжат се’ додека природните монополи и другите услуги од јавен интерес се во приватни раце. Меѓутоа, покрај тоа што се неправедни, приватизациите на природните монополи се и економски нерационални. Наместо приходите од топлификација да се влеваат во јавниот буџет и да се искористат за подобрување на јавните услуги, тие се искористени за зголемување на моќта на оние кои се изживуваат врз граѓаните. Недозволиво е Чифлиганец или било кој приватен интерес да поседува природен монопол во државата. Државата мора да го врати во јавна сопственост она што му припаѓа на народот. Во спротивно, богатењето на поединци како Чифлиганец ќе продолжи на сметка на граѓаните, односно парите ќе продолжат да се прелеваат од народот кон алчни и корумирани поединци.

  Приоритет на Левица по освојувањето на власт ќе биде национализацијата (експропријација) на „Топлификација“ и сите други природни монополи и јавни ресурси кои се од стратешко значење за државата, како и кривично гонење на сите оние кои биле вклучени во процеси на нивно нелегетимно отуѓување од народот.

  Левица
  added a new photo.

  1 day 11 hours ago

  Кој е ТОДОРЧЕ ЈОВАНЧЕВСКИ, носител на советничка листа на Левица во Тетово и за што се бори?

  Тодорче Јованчевски е роден во 1967 година во Крива Паланка, но најголем дел од животот го поминува во Тетово, каде живее и денес. Долгогодишен полициски службеник во СВР Тетово, раководител на смена на Гранична Полиција на ПС Попова Шапка и инспектор во приемно одделение во ПС од ОН Тетово. Службата за граѓаните на Македонија ја смета за чест и должност, како и аманет за борба за зачувување на татковината. Член на политичка партија Левица ЛО Тетово, кој активно работи во Сектор за надворешна политика и безбедност. Живеејќи во град како Тетово кој е мешовит од аспект на различни етникуми, култури и социјални класи, смета дека е клучно да работиме на искоренување на сите поделби како етничка, класна, верска и било каква друга припадност.

  Неговата борба е насочена кон искоренување на корупцијата и спречување на урбаната мафија која го уништи Тетово до непрепознатливост, враќање на работничките права и достоинството на народот, чистење на градот од загадената вода и канцерогениот воздух, кои го уништуваат градот до степен на непрепознатливост.

  За повеќе одговори може да го посетите неговиот профил на веб сајтот на Левица (линк во коментар).

  #ЛевицаЗаТетово

  Левица
  added a new photo.

  1 day 13 hours ago

  Кој е ИВАНЧЕ РИСТЕВСКИ, носител на советничка листа на Левица во Могила и за што се бори?

  Иванче Ристевски е роден во Битола, а денес живее во село Беранци. Дипломиран менаџер по биотехника на Факултетот за биотехнички науки на Универзитетот Св. „Климент Охридски“ во Битола. Има 10 годишно разновидно работно искуство, a бидејќи потекнува од земјоделско семејство, како дополнителна дејност работи во земјоделието. Поседува долгогодишно работно искуство во трговијата, а веќе шест месеци волонтира и во Aгенцијата за поттикнување и развој на земјоделството како советник за искористување на средствата од ИПАРД програмите. Спортски е активен, а беше и председател на фудбалски клуб кој настапуваше во општинска фудбалска лига. Моментално вработен во Кромберг и Шуберт, во одделот за логистика. Се смета за скромен,чесен и искрен човек, кој го почитува семејството.

  Неговата борба е насочена кон развој на селата и руралните средини, враќање на достоинството на работничката класа и земјоделците, демократизација на локалната самоуправа и социјална правда. Се залага за запирање на пустошењето на шумите од дивосеча, заштита на плодната почва и водните ресурси од загадување.

  За повеќе одговори може да го посетите неговиот профил на веб сајтот на Левица (линк во коментар).

  #ЛевицаЗаМогила

  Левица

  1 day 15 hours ago

  АПАСИЕВ: ЛЕВИЦА Е ОШТЕТЕНА ОД ДИК - ЌЕ ПОДНЕСЕМЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА

  Според изборниот законик, на Левица заедно со ДПА - како единствени партии кои немаат пратеничка група, а на изборите учествуваа самостојно - за рекламирање во медиумите во кампањата за локалните избори, им следат вкупно околу 260 илјади евра. Но, Државната изборна комисија (ДИК), на чело со претседателот Александар Даштевски, изборниот законик си го толкуваа според тоа како им одговара на СДСМ и ДПМНЕ, па затоа Левица ќе поднесе кривична пријава соодветно против одговорните!

  #ЛевицаОдПарламент

  Левица
  added a new photo.

  1 day 17 hours ago

  Кој е МАРТИН ТОДОРОВСКИ, носител на советничката листа на Левица во Брвеница и за што се бори?

  Мартин Тодоровски е роден во Тетово, Брвеница, с. Блаце. Тој е човек од работничка класа, кој сиот свој живот го поминал во напорна работа, со голем труд. Електротехничар за компјутерска техника и автоматика. Вработен е како управител во семејниот бизнис.

  Неговата борба е насочена кон запирање на злоупотребите на функции, партизирањето на институциите, грабежот на народни пари, домаќинско работење, демократизација на локалната самоуправа, забрана за продажба на државно/општинско земјиште и инвестирање во услови за достоинствен живот на народот.

  За повеќе одговори може да го посетите неговиот профил на Левица (линк во коментар).

  #ЛевицаЗаБрвеница

  (Видео) Апасиев: Левица е оштетена од ДИК – Ќе поднесеме кривична пријава

  Според изборниот законик, на Левица заедно со ДПА - како единствени партии кои немаат пратеничка група, а на изборите учествуваа самостојно - за рекламирање...

  (Видео) Скопскиот изборен штаб на Левица реализираше средба во општината Ѓорче Петров

  Скопскиот изборен штаб на Левица реализираше средба и во општината Ѓорче Петров, а се сретнаа носителот на советничката листа на Левица за град Скопје...

  На денешен ден 1943 година бил одржан првиот час на македонски јазик

  Далечната 1943 година, на 24 септември во селото Подвис, во областа Копачка, во Кичевско бил одржан првиот училишен час на македонски јазик. Ден голем...

  Крмов: Пописот не е статистички процес – туку чисто политички процес

  Пописот не е статистички процес - туку чисто политички процес! Тоа се гледа од тоа што, ПРВ ПАТ Методологијата за попис излезе како подзаконски...

  (Видео) Крмов: Бугарските државници да се поклонат пред споменикот во Ваташа

  ,,Зоран Заев е меѓу првите градоначалници кој го почна трендот на брусење на споменици каде пишува бугарски фашистички окупатор. Ние сме за реципроцитет и...

  (Видео) Апасиев: Левица е оштетена од ДИК – Ќе поднесеме кривична пријава

  Според изборниот законик, на Левица заедно со ДПА - како единствени партии кои немаат пратеничка група, а на изборите учествуваа самостојно - за рекламирање во медиумите во кампањата за локалните избори, им следат вкупно околу 260 илјади евра. Но, Државната изборна комисија (ДИК), на...