(Видео) Мециновиќ: Политичката и судската елита со урбанистичката мафија го бетонизираат Центар

mecinovikj амар

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

  • Прес-конференција на портпаролот на Левица, Амар Мециновиќ

„Денес, собрани сме пред некогашната фабрика Треска, на место на кое политичката и судската елита, во спрега со интересите на урбанистичката мафија – го задаваат последниот удар на Општина Центар и воедно градот Скопје – со изградба на бетонско чудовиште во спротивност на јавниот интерес.

Минатата недела, Уставниот суд, под водство на Кацарска, ја отфрли иницијативата за преиспитување на овој ДУП – одлука, со која се бетонизира последниот слободен простор во центарот на Скопје и се крунисува плодната соработка помегу големите партии, судството и предаторските бизнис интереси – во овој случај, на градежните компании “Голден Арт” и “Мега Акустик”.

Ова е еден во низата примери, кога Уставниот суд во Македонија ги штити интересите на градежните компании – потсетуваме за скандалозната одлука, со која се укина мораториумот за градба и се легализираше бетонизацијата општина Центар.

Во овој конкретен случај, на спорната денационализација се надоврзува и незаконското располагање со имотот на стечајниот управител, што води до загуба на милионски суми за Општина Центар и Град Скопје. Додека минатата година, повторно сведочевме како на спорни локации, околу кои се водат дебати и истраги, неочекувано избиваат пожари кои претходат на градежни активности. Затоа, сега ни се поставува прашањето дали овој пожар беше случаен или добро организиран?

Герасимовски и СДСМ, како секогаш водени од своите лукративни побуди и искривени политички приоритети, иако имаат одговорности и овластувања, не иницираа носење на нов Детален урбанистички план, како што се предвидува – со што се обидуваат да го легализираат грабежот и градежните активности на овој простор.

Ние, како Левица, застануваме во одбрана на јавниот интерес на жителите на Центар и Град Скопје, како што и се попречуваме на патот на самоволието на бизнис интересите. Советничката група на Левица во Општина Центар ќе иниситира на изработка на нов ДУП како и на времена мерка за забрана на градежни активности и издавања на одобренија за градба во периодот на пресистражната постапка водена од Јавното обвинителство.”

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА

19.10.2023

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ