(Видео) Хактан: Левица поднесе Резолуција против фашизмот во Собранието на Република Македонија

делегација од ЦК на Левица

Денеска пратениците на Левица во Собранието на Република Македонија, поднесоа Предлог-резолуција против рехабилитација и глорификација на фашизмот, нацизмот и нивните современи облици.

Во Резолуцијата детално се укажува на состојбите при кои во Република Македонија, преку историски ревизионизам и учество на јавни настани, собири, свечености и прослави, од страна на групи и поединци, се промовираат и актуелизираат мегаломанските идеи за големи држави со што се шири нетолеранција, меѓуетничка и национална нетрпеливост.

280125396 1305776559909110 1375252710389423973 nВоедно, во Резолуцијата се предвидуваат мерки и постапки, кои, Владата на Република Македонија, потребно е итно да ги превземе за да ја спречи појавата и ширењето на ваквите штетни и мрачни идеи и идеологии кои ги воскреснуваат идеите на фашистичките окупатори на Македонија од времето на Втората светска војна, со кои сериозно се загрозува националниот идентитет и безбедноста на македонскиот народ.

Ова беше најавено на прес-конференцијата која се одржа пред споменикот посветен на ослободителите на Скопје, на кој, по повод 9 Мај – Денот на победата над фашизмот, делегацијата на Левица, предводена од членот на Президиумот на Левица, Реџеп Исмаил – Хактан, положија венец, оддавајќи почит на хероите, кои како борци во Народноослободителната војна, го ослободија македонскиот народ од јаремот на фашизмот.

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА
9 мај, 2022

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ