Изборниот систем сите нас не` краде – Левица ускратена за најмалку два мандата

Screenshot 2024-05-17 144150

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

Донтовиот изборен модел, поделен во шест изборни единици, заедно со неколкукратно спроведуваниот геримандеринг на нивните граници, уште еднаш ги сруши темелите на демократијата и еднаквоста како уставни категории и овозможи легална изборна манипулација со гласачкото тело, што се покажува како најголем непријател за гласот на граѓаните и во штета на Левица!

Согласно логиката на овој неправеден изборен модел, 23.725 гласови односно 34.55% од добиените гласови на Левица не се валоризирани во пратенички мандати. Овој изборен модел го ПОНИШТИЛ СЕКОЈ ТРЕТ ГЛАС ЗА ЛЕВИЦА! Па така, за Левица да добие еден пратеник биле потребни околу 11.000 гласови, додека за еден пратеник на ДПМНЕ или ДУИ било потребно нешто над 7.000 гласови.

Доколку гласовите беа вреднувани еднакво, Левица во овој пратенички состав ќе имаше најмалку 2 пратеници повеќе. Ако се земе во предвид и ваквиот дефицит од претходните парламентарни избори, во текот на овие осум години, со овој изборен модел на партијата и се скратени најмалку 5 пратеници, што е еднакво на парламентарна група.

Ваквиот демократски дефицит кој го создава овој изборен модел не смее да продолжи. Гласот на граѓаните мора еднакво да биде вреднуван! Заради тоа, услов на Левица за било каква идна влада ќе биде промена на изборниот модел, воведување на ЕДНА изборна единица и императивен мандат на пратениците.

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ