Османи го крие протоколот затоа што предвидува учебниците да се пишуваат во Бугарија

османи

Министерот Бујар Османи неколку дена одбива да го објави Протоколот со Бугарија, иако претходно изјави дека е спремен веднаш, штом Владата го одобри предлогот, да организира средба со бугарската страна и да го потпише.

Токму во Протоколот се содржани сите елементи преку кои Бугарија ќе ја ревидира историјата, учебниците и јазикот на Македонија. Иако власта упорно манипулира дека Протоколот не е дел од преговарачката рамка, во ниту еден документ нема гаранции дека Бугарија нема да ја блокира Македонија на патот кон ЕУ, доколку не се спроведат барањата од Протоколот.

Напротив, во преговарaчката рамка стои дека напредокот на преговорите ќе зависи од „годишните прегледи и мерки за ефективното спроведување на членот 12 од Договорот за добрососедство” – што директно алудира на спорниот Протокол!

Од тоа што го објавија бугарските медиуми, овој Протокол предвидува Македонија да ѝ достави на Бугарија копии од сите методолошки упатства, учебници, наставни средства и други релевантни наставни материјали – со што директно историјата и учебниците ќе бидат пишувани по желба на бугарските врховисти!

Дополнително, Владата се обврзува до почетокот на учебната 2023-2024 година да ја промени содржината на учебникот по географија за VII одделение, како и нови книги, документарни и списанија, филмови и други уметнички дела, културни споменици и прослави (кои се државно финансирани) да се спроведуваат во духот на Договорот за пријателство.

Налудничавите барања во Протоколот, кои Османи нема проблем да ги потпише, одат дотаму да субјектот финансиран од државата, со обврзувачка изјава ќе потврди дека ќе посвети внимание за неприфаќање на сите форми на говор на омраза и непочитувањето на оваа обврска ќе биде основа за суспензија на доделеното државно финансирање.

Дали ова значи дека Владата е спремна да го забрани и филмот Трето Полувреме, како и сите културни материјали кои сведочат за репресијата на бугарските фашисти?

Ниту Бугарија, ниту ЕУ, има право да наметнува обврски за говор на омраза кон Македонија, се додека бугарски пратеници држат говори дека Македонија е бугарска

Протоколот ќе биде последниот чекор кон реализација на големобугарската идеја и затоа истиот Османи го крие.

Го повикуваме македонскиот народ повторно вечер да го искажe својот револт против бугаризацијата на Македонија!

СЕКОЈ ДЕН ВО СЕДУМ – ДО КРАЈ!

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА

03.07.2022г.

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ