Природна и социјална катастрофа – Експлоатација на песок на реката Пчиња

337342479_1061555224802764_5423801180562971971_n

Жителите на селата долж текот на реката Пчиња цела деценија се соочуваат со еколошка катастрофа. Како и на повеќето реки низ Република Македонија, така и овде бизнис интересите задираат во квалитетот на животот на жителите и условите кои го одредуваат.

Речните корита во минатото, пред да почне расчеречувањето кое го предводат СДСМ ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ, им служеле на селаните кои живееле околу нив. Поради негувањето на односот помеѓу човекот и природата, изобилното плодно земјиште било организирано во задруги и им користело како на жителите така и на државата. Сега, кога богатењето на поединци е далеку поважно од добробитта на луѓето и зачувувањето на државните ресурси, правилата на игра се различни.

Партиите на милионерите кои владеат изминатите децении, го впрегнаа државниот апарат директно на штета на чесниот народ. Така, коритата на реките на чии пространства се наоѓаат селата, нивите и пасиштата кои се во сопственост на АД Водостопанство, свирепо и систематски се уништуваат.

И во случај на селата Горно, Средно и Долно Коњари, под превезот на уредување на речните корита се врши предаторска експлоатација на песок која ја уништува плодната почва и ги контаминира подземните води кои селаните ги користат за пиење.

На средба со селаните од овие села, претставници од Левица – пратеникот Борислав Крмов, членот на Президиумот Реџеп Исмаил и портпаролот Амар Мециновиќ разговараа за овој децениски проблем. Во непосреден контакт со жителите од овие села, дознаваме за сите препреки со кои се имаат соочено во нивната борба и за немоста на институциите. За сите повеќегодишни притисоци кои кулминираат со минатогодишниот протест и блокирањето на патиштата околу селата.

Просторот помеѓу селата е потполно уништен а самото корито е поместено од прекумерното ископување. Живиот свет во реката е речиси пред исчезнување.

Левица е секогаш на страната на селаните, работниците и обесправените, и во отсуство на слух од централната власт, како и од градоначалниците на општините во ова подрачје, се залагаме за крајно решение, реставрација и одговорност за стореното.

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА

26 март, 2023

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ