Реакција на текстот „ЕКСКЛУЗИВНО: И ЛЕВИЧАРИТЕ БАРАЛЕ ПАРИ ОД „МЕДИА ПРИНТ МАКЕДОНИЈА“

levica

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

На порталот pravosudstvo.mk вчера се појави текст со наслов „Ексклузивно: И левичарите барале пари од Медиа Принт Македонија“ во авторство на новинарот Љубиша Станковиќ. Авторот пишува дека членови од раководството на „Левица“ бараат пари од МПМ и прашува во каков деловен однос биле поединци од раководството на „Левица“ со МПМ. Авторот вели „индикативно е тоа што тие сите побаруваат идентичен износ од 169.339 денари или околу три илјади евра“. Овој текст беше преземен и од други медиуми.

Должни сме да објасниме дека побарувањето кон МПМ е врз основа на тужба за утврдување на граѓанска одговорност за клевета и навреда поднесена во мај 2016 година. Тужбата беше поднесена од неколкумина наши членови и други левичари поради текст во авторство на Мирка Велиновска, објавен во месец април 2016 годинa во дневниот весник „Дневник“ под наслов „Нема правда нема мир – за да има пари“. Текстот содржеше повеќе клеветнички искази насочени кон истакнати членови на „Левица“, меѓудругото во тој текст нашите членови беа обвинети дека земаат странски пари за да ја рушат тогашната влада на ВМРО-ДПМНЕ. Судскиот процес трае повеќе од две години и ние бараме материјална оштета од авторката Мирка Велиновска, тогашниот уредник Дарко Јаневски и издавачот на „Дневник“ – Медиа Принт Македонија.

Стоиме на располагање за дополнителни информации и сметаме дека сензационалистичкиот пристап без да се проверат елементарните факти создава забуна во јавноста и отвора простор за секакви манипулации и шпекулации.

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ