Судско-обвинителска династија на СДС-ДУИ-ДПМНЕ го руши правосудниот систем

2

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

Најновата ранг листата, објавена од Академијата за судии и обвинители, на кандидати кои положиле и ќе бидат следните судии и обвинители, само дополнително ја поткопа довербата во судскиот систем.

Имено, најголем дел од кандидатите кои положиле се деца на актуелни политичари, како синот на Таљат Џафери – Барлет Џафери , за кој се обзнани дека полагал правосуден испит, иако не исполнувал услови и наместо да биде санкциониран, тој е награден на овој начин.

Понатаму, сопругата на сегашниот градоначалник на општина Аеродром, Тимчо Муцунски е една од кандидатите од оваа листа. Династијата Муцунски започнува уште со неговиот татко, Звонко Муцунски, кој е дипломат од кариера. Неговиот син, Тимчо Муцунски, во 2015 година незаконски беше избран за асистент докторанд на Правниот факултет.

Тука е и сопругата на актуелниот шеф на Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција, Ислам Абази, Албулена Абази, која е 51-ва на ранг листата. И таа, како и Барлет Џафери, ќе биде јавен обвинител.

Наместо воспоставување систем на професионализам и отстранување на непотизмот, кој 30 години како метастаза се шири и ја намалува довербата во судството, се бираат кандидати за судии и обвинители и се прават недопирливи династии. Од друга страна, се создава плодна почва за судии и обвинители од “тефтерчиња”, кои нема да го гонат криминалот и корупцијата на роднинско поврзаните функционери.

Очигледно е дека политичката култура на деградирање на владеењето на правото е заеднички креирана од СДС-ДУИ-ДПМНЕ, преку обезбедување на гаранции за неказнивост на нивните криминали, кои секојдневно се трудат да ги скријат или застарат.

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА

22.02.2023

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ