Сектор безбедност

403723407 10223966203891732 6066493768447687503 n

ВД Координатор

Тодор Кацаров

Електронска пошта

Заменик координатор

/

Контакт телефон

070/274-828

Поле на интереси

 • одбрана и мир (заштита на суверенитетот и територијалниот интегритет)
 • армија (пешадија, артилерија, морнарица, авијација)
 • регрутација, мобилизација и командување со вооружените сили
 • офицерски кадар, професионални војници и резервен состав на АРМ
 • посебни права на припадниците на безбедносните сили
 • војници во мировни мисии
 • борци во странски паравојски
 • Воена академија
 • воени зони, бази, полигони и касарни
 • НАТО (Северноатлантски договор)
 • оружје и муниција (вооружување, воена опрема и воени стоки)
 • експлозивни материи
 • технологии со двојна употреба (милитарна и цивилна)
 • интегрирано гранично управување (гранична контрола, патроли и проверки)
 • имиграциона политика кон странци
 • меѓународна и привремена заштита (бегалци, мигранти и азиланти)
 • апатриди и бипатриди
 • исчезнати лица
 • спасители на плажи
 • Горска спасителна служба
 • Совет за безбедност
 • воена, вонредна и кризна состојба (управување со кризи)
 • интервентни планови
 • систем за превенција и рано предупредување (известување и тревожење)
 • универзален број за итни случаи (Е-112)
 • заштита и спасување (радијација, јонизирачки зрачења, експлозии, хаварии, пожари, поплави, потопи, бури, земјотреси, свлечишта, лавини, ерупции, епидемии и други елементарни непогоди)
 • заштита од експлозии (експлозивни материи, запалливи течности и гасови)
 • пожарникарство (територијални единици, систем на хидранти и ПП апарати)
 • показни вежби (за справување со временски непогоди, природни катастрофи, стихии, катаклизми и масовни несреќи)
 • скривници и склоништа
 • Полициска академија
 • полиција (гранична, интервентна и др.)
 • јавна / национална безбедност (униформирана и тајна полиција: БЈБ, АНБ и ОТА)
 • елитни вооружени сили (ЕБР, командоси, специјални единици и водови)
 • антисепаратизам
 • антитероризам и перење пари
 • антиекстремизам (сузбивање на религиозен фанатизам, фундаментализам и политички радикализам)
 • антимафијашка регулатива (сузбивање нарко-босови, картели и трговија со дрога; ропство, криумчарење мигранти и трговија со луѓе)
 • контрабанда (шверц на илегално оружје и акцизни стоки)
 • тешки форми на насилен криминалитет
 • борба против организираниот криминал и злосторнички / бандитски здруженија
 • форензика и крим-техника
 • внатрешни работи
 • државјанство
 • лично име
 • лични карти
 • патни исправи (пасоши)
 • резиденти (пријавување на живеалиште и престојувалиште)
 • јавен ред и мир (прекршоци)
 • видео надзор на јавни места
 • класифицирани информации (безбедносни сертификати)
 • професионални стандарди и контрола над МВР (внатрешна и надворешна)
 • разузнавање и контраразузнавање (парламентарна контрола)
 • ПИ мерки (прислушкување и следење на комуникациите)
 • детективска дејност
 • јавно и приватно обезбедување (на лица и имот)
 • јавни собири