Сектор туризам

Gordana Rojko scaled

Координатор

Гордана Велковска

Електронска пошта

Заменик координатор

 Никола Петрески

Контакт телефон

070-344-911

Поле на интереси

 • комерцијален и социјален туризам
 • масовен туризам (езерски, речен, планински, скијачки)
 • алтернативен туризам (еко, рурален, манастирски, излетнички, велосипедски,
 • камперски, вински, верски, археолошки, пензионерски, бањски, градски, манифестациски, културен, спелеолошки, ловен, риболовен, нудистички и сл.)
 • туризам надвор од мрежа (т.н. off the grid)
 • туристички бироа и агенции (туроператори)
 • туристички водичи и придружници
 • угостителство
 • објекти за исхрана (ресторани, кафани, кафетерии, барови, пабови, пекари, традиционални куќи)
 • објекти за забава (дискотеки, ноќни клубови, кабареа)
 • објекти за сместување / хотелиерство (хотели, мотели, хостели, преноќишта, апартмани, пансиони)
 • бањи (ресорти и спа-центри)
 • ски-центри
 • кампинг (автокампови, биваци и сл.)
 • бунгалови
 • викенд населби
 • етно села
 • детски одморалишта (групно организирано летување и зимување)
 • планинарски домови
 • планинарски патеки (маркација и одржување)
 • гастрономија и кулинарство (македонска кујна и традиционални јадења)
 • нутриционизам
 • забавни дејности (т.н. „ивент“ индустрија)
 • „клуб“ индустрија (диџеи и концерти)
 • креативни индустрии