Добредојдовте на официјалната веб-страница на Левица

More

  СЕКТОР БЕЗБЕДНОСТ

  Александар Николовски

  КООРДИНАТОР

  sector.bezbednost@gmail.com

  ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА

  071/310-155

  КОНТАКТ ТЕЛЕФОН

  Поле на интереси

  • одбрана и мир (заштита на суверенитетот и територијалниот интегритет)
  • армија (пешадија, артилерија, морнарица, авијација)
  • регрутација, мобилизација и командување со вооружените сили
  • офицерски кадар, професионални војници и резервен состав на АРМ
  • посебни права на припадниците на безбедносните сили
  • војници во мировни мисии
  • борци во странски паравојски
  • Воена академија
  • воени зони, бази, полигони и касарни
  • НАТО (Северноатлантски договор)
  • оружје и муниција (вооружување, воена опрема и воени стоки)
  • експлозивни материи
  • технологии со двојна употреба (милитарна и цивилна)
  • испитување НЛО феномени
  • интегрирано гранично управување (гранична контрола, патроли и проверки)
  • имиграциона политика кон странци
  • меѓународна и привремена заштита (бегалци, мигранти и азиланти)
  • апатриди и бипатриди
  • исчезнати лица
  • спасители на плажи
  • Горска спасителна служба
  • Совет за безбедност
  • воена, вонредна и кризна состојба (управување со кризи)
  • интервентни планови
  • систем за превенција и рано предупредување (известување и тревожење)
  • универзален број за итни случаи (Е-112)
  • заштита и спасување (радијација, јонизирачки зрачења, експлозии, хаварии, пожари, поплави, потопи, бури, земјотреси, свлечишта, лавини, ерупции, епидемии и други елементарни непогоди)
  • заштита од експлозии (експлозивни материи, запалливи течности и гасови)
  • пожарникарство (територијални единици, систем на хидранти и ПП апарати)
  • показни вежби (за справување со временски непогоди, природни катастрофи, стихии, катаклизми и масовни несреќи)
  • скривници и склоништа
  • Полициска академија
  • полиција (гранична, интервентна и др.)
  • јавна / национална безбедност (униформирана и тајна полиција: БЈБ, АНБ и ОТА)
  • елитни вооружени сили (ЕБР, командоси, специјални единици и водови)
  • антисепаратизам
  • антитероризам и перење пари
  • антиекстремизам (сузбивање на религиозен фанатизам, фундаментализам и политички радикализам)
  • антимафијашка регулатива (сузбивање нарко-босови, картели и трговија со дрога; ропство, криумчарење мигранти и трговија со луѓе)
  • контрабанда (шверц на илегално оружје и акцизни стоки)
  • тешки форми на насилен криминалитет
  • борба против организираниот криминал и злосторнички / бандитски здруженија
  • форензика и крим-техника
  • внатрешни работи
  • државјанство
  • лично име
  • лични карти
  • патни исправи (пасоши)
  • резиденти (пријавување на живеалиште и престојувалиште)
  • јавен ред и мир (прекршоци)
  • видео надзор на јавни места
  • класифицирани информации (безбедносни сертификати)
  • професионални стандарди и контрола над МВР (внатрешна и надворешна)
  • разузнавање и контраразузнавање (парламентарна контрола)
  • ПИ мерки (прислушкување и следење на комуникациите)
  • детективска дејност
  • јавно и приватно обезбедување (на лица и имот)
  • јавни собири
  • протокол и етикеција (јавни приредби)
  • Редарска служба
  • лична безбедност на раководни кадри (телохранители и придружба)
  • логистика на партиски настани (службени возила, бини, штандови, реквизити, знамиња, пропратни опрема, пропагандни материјали)

  Членови на сектор

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  НА СЕКТОР БЕЗБЕДНОСТ

  САКАШ ДА БИДЕШ ДЕЛ ОД СЕКТОР БЕЗБЕДНОСТ?