Добредојдовте на официјалната веб-страница на Левица

More

  СЕКТОР КУЛТУРА

  Антонио Димитров

  КООРДИНАТОР

  sektor.kultura.levica@gmail.com

  ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА

  072/243-939

  КОНТАКТ ТЕЛЕФОН

  Поле на интереси

  • духовна култура и народно творештво (фолклор, традиција, преданија и обичаи)
  • хроники, патеписи и мемоари ([авто]биографии)
  • македонска книжевност и литература (поезија и проза)
  • институционална заштита на македонскиот јазик (литературен + дијалекти)
  • лектори, преведувачи и толкувачи
  • превод на познати македонски автори на светските јазици (англиски, француски, германски, италијански, руски и кинески)
  • лингвистика и класични студии (латински, старогрчки, старословенски, старотурски и други изумрени јазици)
  • материјална култура / културно-историско наследство (интервенција, санација, реставрација и конзервација)
  • конзерваторски центри
  • валоризација, категоризација и заштита на спомениците на културата
  • културно наследство во опасност
  • средновековно културно наследство (византиско и отоманско)
  • сакрални објекти (цркви, манастири, теќиња, џамии, синагоги, верски храмови)
  • староградска архитектура (автентични чаршии и маала)
  • деметрополизација на културата
  • меморијални споменици и спомен-обележја (првоборци и народни херои)
  • национална историја
  • историја на уметност
  • археологија
  • архивска граѓа (документи и стари ракописи)
  • хералдика
  • филателија и колекционерство
  • издавачка дејност (авторски и сродни права + пиратерија)
  • читачки клубови
  • музика (музичари, композитори, текстописци, кант-автори, аранжери / бендови, групи, вокално-инструментални состави, хорови / албуми / приредби, свирки, концерти, турнеи)
  • сценски дејности (камерни оркестри, филхармонија, опера и балет)
  • танци (современ танц / балови, валцери / народни песни и ора)
  • театар и драмски уметности
  • кино, кинематографија и кинетична дејност
  • филм (документарен, игран и сериски)
  • филмски фондови и копродукции
  • фотографија
  • ликовна уметност (сликарство, вајарство, графика, иконопис)
  • стари занаети (копаничарство, калиграфија, зографство, филигрантство итн.)
  • поп и алтернативна култура
  • независна културна сцена
  • „стрит-арт“, мурали и графити
  • уметнички академии
  • применети уметности (концептуални изложби, колонии, биеналиња)
  • патувачки каравани и циркуси
  • индивидуални уметници (артисти)
  • дизајн и ентериер
  • мода и „боди-арт“
  • стрип-арт
  • пионерски домови
  • МКЦ (младински културни центри)
  • КИЦ (културно-информативни центри)
  • АКСЦ (автономни културно-социјални центри)
  • мултимедијални центри
  • домови на културата
  • офицерски домови
  • спомен-куќи
  • музеи, галерии, салони и депанданси
  • национални установи
  • етнолошки поставки и постановки (накит, народни носии)
  • културно-уметнички друштва (КУД / ансанбли)
  • фестивали (детски, поетски, прозни, музички, ликовни)
  • манифестации од национален интерес
  • мецени, покровителства, донации и спонзорства (афирмација и приватна поддршка на културни вредности, лица и настани)
  • државни награди, признанија и одликувања
  • јубилеи, патронати, годишнини и комеморации (одбележување на значајни личности и настани)

  Членови на сектор

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  НА СЕКТОР КУЛТУРА

  САКАШ ДА БИДЕШ ДЕЛ ОД СЕКТОР КУЛТУРА?