Добредојдовте на официјалната веб-страница на Левица

More

  СЕКТОР НАДВОРЕШНА ПОЛИТИКА

  Александар Симонов

  КООРДИНАТОР

  nadvoresna.politika.levica@gmail.com

  ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА

  074/603-693

  КОНТАКТ ТЕЛЕФОН

  Поле на интереси

  • геополитика
  • глобализација (антиимперијализам, антимилитаризам, антиколонијализам и интернационализам)
  • меѓународно јавно право
  • ратификација на меѓународни договори
  • стапување / истапување во сојуз или заедница со други држави
  • надворешни работи (односи со други држави и влади)
  • дипломатија (амбасади, конзулати и канцеларии за врски)
  • Дипломатска академија
  • странски лица со дипломатски имунитет – меѓународна соработка (билатерална и мултилатерална)
  • интернационални рестриктивни мерки (рестрикции, санкции и ембарго)
  • стратешко партнерство („Големите сили“ / светски суперсили: Кина, Русија и САД)
  • Обединетите Нации
  • односи со меѓународни организации (владини и невладини)
  • евроинтеграции (стабилизација, асоцијација и предпристапни преговори) – по поглавјата на Европската Унија
  • т.н. ваучер систем на ЕУ рамковни консултанти
  • упатување лица во меѓународни мисии
  • специјални претставници и делегации
  • регионални иницијативи (пр. Берлински процес, Open Balkan / Мини Шенген)
  • добрососедска политика и прекугранична соработка
  • македонско национално малцинство во соседните држави
  • македонска дијаспора и иселеништво (Европа, С. Америка и Австралија)
  • задгранични комитети (Левица-дијаспора) – комуникација со сестрински партии и сродни политички движења
  • водење преговори (контакти, средби, соработки и коалиции)

  Членови на сектор

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  НА СЕКТОР НАДВОРЕШНА ПОЛИТИКА

  САКАШ ДА БИДЕШ ДЕЛ ОД СЕКТОР НАДВОРЕШНА ПОЛИТИКА?