работнички права


ОДГОВОР НА БАРАЊЕТО НА МЕНАЏМЕНТОТ НА КРОМБЕРГ И ШУБЕРТ (ПРЕКУ ОВЛАСТЕНО ЛИЦЕ АДВОКАТ) ЗА ИЗВИНУВАЊЕ И ЈАВНО ПОВЛЕКУВАЊЕ НА ИЗЈАВА ОД СТРАНА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ЛЕВИЦА, ДИМИТАР АПАСИЕВ Пред се’, мораме да потенцираме дека вашето Барање не само што е погрешно адресирано, туку е и неосновано во неговата срж. Имено, […]

Одговор на Барањето на Кромберг и Шуберт: „Немаме намера да ...


Случајот со работникот и раководител на “Ѓавато” – Попов, кој  формално правно е на боледување, а во суштина престојува на работното место и работи е показател за притисоците со кои се соочуваат работници кои ги исполнуваат условите за боледување, но поради страв од губење на работното место се подготвени и […]

Случајот со работникот и раководител на “Ѓавато”


Почитувани, Денес, четврток, 11 јануари, во 12.00 Левица ќе организира протест пред маркетот Веро 5 – Скопје во близина на Автомото сојузот на Македонија (АМСМ) и поликлиниката Идадија. Повод за протестот ќе биде отпуштањето на работничка од страна на Веро за време на користењето боледување од нејзина страна. Со месеци […]

Протест за поддршка на работничка отпуштена од Веро за време ...Ова се прашањето и одговорот кои ги слушаме секоја година. Пред околу 20 години, чудно беше некој да работи за време на државен празник, а денес, чудно е кога некој не работи. Толку многу сме отишле назад во времето што работниците и работничките кои работат за време на државните празници […]

Дали ќе работиш за новогодишните празници? Да, секако, што е ...


Се сеќавате на слугата Јернеј на Иван Цанкар? Оној што си го бараше своето право и секаде наоѓаше на затворени врати. Еве еден наш случај кој доста потсетува на тоа. Иса Феим е градежен работник од село Аџиевци, општина Маврово-Ростуше. Работел 32 години во Градежното претпријатие „Гранит“. По долгогодишни проблеми […]

Голготата на Иса Феим или колку лежерно државата си игра ...