Yearly Archives: 2015


Во вторник, 29  декември, во 11.30 часот Иницијативниот одбор на ЛЕВИЦА ќе одржи прес конференција во Жена парк, наспроти Собранието на Република Македонија. На пресот Иницијативниот одбор на ЛЕВИЦА ќе им упати новогодишна честитка на пратениците и функционерите и ќе им порача дека во Новата 2016 година ќе се потруди, […]

ПРЕС – Додека народот тоне во сиромаштија, народните претставници пливаат ...


Денес во 13.30 часот Иницијативниот одбор на Левица ќе одржи прес конференција пред Комората на извршители на Република Македонија која се наоѓа на ул. „Илинденска” бр. 60/002, во близина на Владата на РМ.   По добиената возвратна покана за средба од страна на Комората на извршители на РМ (КИРМ), претставниците […]

Покана за прес – Средба со Комората на извршители


Левица најостро го осудува противуставниот и противзаконитиот упад на вооружените и униформирани безбедносни структури во автономната територија на најстариот Државен универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Имено, Уставот на РМ предвидува дека „на универзитетот му се гарантира автономија“ (чл. 46, ст.1), а Законот за високо образование вели дека „просторот […]

СООПШТЕНИЕ – Нарушување на универзитетската автономијаПо одржаната прес-конференција на претставниците на Иницијативниот одбор за формирање на политичката партија „ЛЕВИЦА“, на ден 5 декември 2015 година, која предизвика огромен интерес во јавноста, како и по добиената возвратна покана за средба меѓу Комората на извршители на РМ (КИРМ) и претставници на нашиот правен тим – сакаме да […]

СООПШТЕНИЕ – Левица ја прифаќа поканата од КИРМ


Во сабота, 5 декември, во 11.00 часот, Иницијативниот одбор на Левица ќе одржи прес конференција пред Комората на извршители на Македонија која се наоѓа на ул. „Илинденска” бр. 60/2-2, во близина на Владата на Република Македонија. Извршните одлуки се една од главните причини за осиромашување на луѓето во земјава. Невработени, […]

Покана за прес – Да се запре со извршните одлуки ...


Најубавите денови се: Деновите кои сеуште не сме ги доживеале. (Назим Хикмет) Во една класична социолошка дефиниција синдикат е организација на работници која се залага за зачувување и унапредување на условите за работа. Но дали тоа е доволно широк делокруг на оваа, пред се`, социјална институција? Дали не е малку […]

Какви синдикати ни се потребни?