Свечени обраќања

По повод 20-от Национален конгрес на Комунистичката партија на Кина, Левица испрати пријателско писмо до претседателот на Народна Република Кина - Ши Џинпинг, во кое ги поздрави одлуките и заклучоците од Конгресот и воедно го честиташе реизборот за генерален секретар на партијата....

Потребата за нов енергетски модел за производство и стопанисување со енергенсите е заедничка за цела Европа. Сите капацитети треба да бидат вратени во доменот на јавната сопственост....

На петтиот ден од сенародниот протест, на кој македонскиот народ кажува НЕ за наметнатиот бугарски ултиматум преку „францускиот предлог“ - со кој се омаловажува македонската посебност, историја и јазик, пробугарскиот СДС и терористичката ДУИ се обидоа да исценираат инцидент за подгревање на меѓу-етнички тензии....

На 11-та седница на советот на Општина Демир Хисар која се одржа на ден 27.06.2022 - понеделник, советот ја одби иницијативата на Левица - Демир Хисар за ослободување од партиципација на децата кои престојуваат во ЈОУДГ "ВТОРИ СЕПТЕМВРИ" - Демир Хисар (поднесена на ден 06.06.2022), со изговор дека нема пари?!...

По повод двата Илинденa Левица им го честита 2 Август на сите Македонци со порака дека ние, Македонците, мора да учиме од минатото и да изградиме држава, која ќе биде држава за народот, наместо како досега, држава заробена и алатка во рацете на тесен круг имотна врхушка....

1158 години нè делат од почетокот на Моравската мисија. Толку има поминато од времето кога Константин, подоцна замонашен како Кирил, ја создал глаголицата, писмо засновано на јазикот што го говореле Словените од околината на Солун, македонските Словени....