Прес-конференции

Левица денес поднесе иницијатива до Уставниот суд за оценување на уставноста и законитоста на уредбата со која Владата на Република Македонија практично воведува двојазичност на униформите на полицијата....

Лидерот на Левица, Димитар Апасиев, на вчерашната прес-конференција беше запрашан зошто не беше на лидерската средба во понеделникот...

Спикерот Џафери, првично, ме третира како пратеник и ги цитира погрешните членови 135 и 136 како да сум предлагач на закон, но во овој случај јас сум физичко лице како подносител на граѓанска иницијатива, и релевантни се членовите 191 и 192 од Деловникот....

"Денешната пресконференција ја свикав по повод поднесувањето на предлог, односно барање за покренување на граѓанска иницијатива на државно ниво за распишување на задолжителен дополнителен референдум. Согласно член 73 од Уставот на РМ и член 24 од Законот за референдум, Левица, односно јас како физичко лице, иницираме постапка за отпочнување на собирање најмалку 150 000 потписи....

Потребата за нов енергетски модел за производство и стопанисување со енергенсите е заедничка за цела Европа. Сите капацитети треба да бидат вратени во доменот на јавната сопственост....