Monthly Archives: април 2020


Во прилог ви го претставуваме извештајот на Работничката партија на Турција (Emek Partyisi – EMEP) во однос на положбата на жените и нивната класна борба во рамките на економско-политичкиот систем на Република Турција.  Помина цел месец откако се појавија првите случаи на Ковид-19 во нашата земја, и со ова на […]

Жените мора да се борат за похуман систем и да ...


На струшкото крајбрежје периодов повторно се одвиваат интензивни градежни активности, за време на првата вонредна состојба со која се соочува Република Македонија. Додека властите воведуваат сериозни рестриктивни мерки на движење, брегот на Охридското езеро непречено се тампонира и се гради. Ова веќе стана секојдневна слика во градот чиј градоначалник изјави […]

Нема криза за градежните активности на струшкото крајбрежје


Најостро го осудуваме обидот на Владата, преку министерката за финансии Нина Ангеловска да „прошверцува“ скандалозни и деструктивни мерки за работниот народ. Иронијата е уште поголема кога претставниците на крупниот капитал, кои ја имаат запоседнато власта, излегуваат со анти-работнички мерки токму во очи на Денот на трудот, кој патем лицемерно го […]

СДСМ и официјално ги озакони отказите на газдите кои почнаа ...И покрај огромните напори кои што ги вложува Левица во борбата за заштита на правата и интересите на работниците, сепак штетните дејствија од страна на работодавачите продолжуваат. Денес добивме пријава од страна на наши сограѓани во која што тие ни наведоа дека во конфекцијата „Ју-Kа“ од Велес се случуваат низа нерегуларности. […]

Дали во конфекцијата „Ју-Ка” е вршено прикривање на заболени од ...


Околу 3.500.000 евра е штетата нанесена од дрвокрадците само во еден мал шумски регион во близина на Прилеп за изминатите десет години. Сето ова се случува пред очите на сите надлежни инспекции и шумската полиција, а граѓаните веќе се помирени со фактот дека работата е оставена вон контрола. ‼️ Секојдневно може […]

Шумската мафија дивее во Прилеп


За време на 30-дневната вонредна состојба, Правниот тим на Левица секојдневно нудеше помош на работници кои директно побараа помош од нас. Ова се само дел од фирмите против кои беше поднесена пријава, затоа што за останатите пријавени фирми, работниците инсистираа да останат анонимни. Покрај пријавите до Трудовиот Инспекторат и Пазарниот […]

Пријавени фирми за кршење на работничките права