Уште едно решение за отстранување на градба на струшкото крајбрежје

lev

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

По поднесенето барање за инспекциски увид врз градежни активности од локални функционери на Охридското езеро, пристигна одговорот од овластениот градежен инспектор на општина Струга. Ова е веќе второ решение за отстранување на градба по барање на политичката партија Левица за градежното дивеење кое интензивно се случува на Охридското езеро. Личните и лукративни интереси на владејачкиот естаблишмент имаат погубни последици за нашето природно богатство, за што говори и заклучокот на УНЕСКО со кој Охридското езеро е прогласено за загрозено светско културно наследство.

Очигледно е дека приоритет на оваа власт е штитење на градежната мафија и урбанистичкото дивеење, за што сведочат бројните дивоградби во овој регион кои и понатаму се градат, покрај донесените решенија за отстранување на градби. Јасно е дека една владејачка бизнис-ориентирана коалиција, предводена од интересите на капиталот, континуирано ги штити своите локални функционери и корумпирани бизнисмени кои незаконски и на штета на националните интереси го девастираа едно од нашите најголеми природни богатства. Покрај силниот јавен и институционален притисок за заштита на јавните добра и животната средина, Владата нема слух за потребите на обичните граѓани и продолжува да го уништува она што граѓаните заеднички го чувале и создавале со децении, само заради профитот на поединци блиски до власта. 

Во сите сфери на живеењето системски се деградирани јавните добра и претворени во приватен бизнис 
на мал број привилегирани. Длабоко заглавени во корупција, скандали, самоволие на бизнис-интереси и неспособност, оваа Влада предводена од СДСМ која секој ден се повикува на европскиот прогрес, мора да понесе одговорност за уништувањето и разграбувањето на нашите природни и општествени добра заради сопствените тесно-партиски и лични интереси.


RESHENIE

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ