Предлог – Законот за обештетување на стечајците на дневен ред на денешната Собраниска Седница

0
168

Пратениците на Левица на 4-ти Април го поднесоа Предлог законот за материјално обезбедување на стечајците. Истиот ќе се најде денес на дневен ред, на 69-тата седница во Собранието.

Овој предлог-закон ги опфаќа лицата коишто изгубиле работа по основ на стечај, ликвидација или технолошки вишок кои оствариле право на паричен надоместок од 1-ви јануари 1993 година, кои се невработени и се со стаж во претпријатија со доминантна сопственост на државата.

Со предложените законски измени:

Стажот од 14 години се намалува на 10 години, затоа што многу од стечајците работеле без пријавен стаж;

Месечното обештетување се крева од 34% од просечната плата на 40% од просечната плата , односно 12 000 денари;

Возраста за исполнување на условите за материјално обезбедување се определува на граница од 52 години за жена и 55 години за маж;

Наместо неколку месеци рок за пријавување по објавувањето на законот, периодот се зголемува на една година;

Левица е единствената парламентарна партија која ги слушна барањата на стечајните работници, кои беа обесправени со минатиот закон, бидејќи истиот не се однесува на сите стечајни работници.

Левица е единствената партија која во тековните услови на економска и енергетска криза, донесе продуктивно и конечно решение за овие граѓани.

Дали останатите партии ќе го поддржат ова законско решение и конечно ќе биде ставен крај на транзициската сага на голем број работници, останува да видиме на денешната седница.

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА

19 април, 2022

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде