Левица оддаде почит на споменикот на Јане Сандански, една од најзначајните личности на македонското народно ослободување

438725782_1006476340835430_1260032590381039945_n

Веројатно претставува една од најзначајните личности на македонското ослободително дело од крајот на XIX век и почетокот на XX век. Истакнат македонски револуционер, војвода, организатор, идејник и агитатор на Тајната македонско – одринска револуционерна организација (ТМОРО). Можеби најпрецизно би се опишал како претставник на македонската народна интелигенција и авангарда на своето време, чија определба била изведувањето на „морална и политичка револуција”. Ги поминал сите развојни фази од обчен борец, преку главен војвода, до командант на оперативен штаб.

438714714 1006476454168752 7802458811384946088 n 1

Тој е личност со рано всадена и постојано култивирана свест за високите вредности на човековото достоинство. Се покажал како мошне способен агитатор меѓу народот и успешен организатор во привлекувањето на народот и ширењето и зацврстувањето на организациската мрежа во селата. Но и најзаслужниот за проширување и организирање на Илинденското востание во Серско.

Покрај директните соработки во организирањето со Г. Делчев, Сандански се чини дека е најнепосредниот и најревносниот негов следбеник, имајќи ги предвид залагањата за принципите на раководење на Организацијата. Бил верен на револуционерниот концепт за ослободување на Македонија, а од Пиринскиот крај направил тврдина на антиврховистичката борба и браник за спречување на големобугарските и сан-стефански идеи.

437968395 1006476404168757 5179343023077192353 n 1

На 22ри април, по повод неговата смрт, Делегацијата на Левица составена од Членовите на Президиумот Реџеп Исмаил и Александар Симонов, заедно со советничката во Општина Аеродром Сања Несторовска-Лазарова, положија свежо цвеќе пред споменикот на Царот Пирински.

Слава му!

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ