Поднесени нови седум кривични пријави за прекршување на работничките права

82354862_580587042867808_8293489128822013952_o

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

Изминативе денови правниот сектор на Левица заедно со професионален адвокатски тим по трудово право, поднесе седум кривични пријави против повеќе газди поради сомневање за низа сторени кривични дела каде биле прекршени работничките права и работничките односи (неисплаќање на плати и придонеси, одземање на правата за време на привремена невработеност, фалсификување на договори и фалсификување на исправи). Четири кривични пријави се адресирани против сопствениците како физички лица и три кривични пријави против фирмата како правно лице.

Тужбите против сопствениците се однесуваат за следниве пријавени кривични дела: „Повреда на правата од работен однос“ (КЗ член 166 ст.1), Повреда на правата за време на привремена невработеност“ ( КЗ по член 169), „Фалсификување на исправа“ ( КЗ по член 378 ст.1 в.в. член 379 ст.1 т.3), и „Употреба на исправа со невистинита содржина“ (КЗ член 380).

Додека кривичните пријави против правното лице, односно против самата фирма се однесуваат за: „Повреда на правата од работен однос“ (КЗ по член 166 ст.4 в.в. ст.1), „Фалсификување на исправа“ ( КЗ по член 378 ст.4 в.в. ст.1 в.в. член 379 ст.3), и „Повреда на правата за време на привремена невработеност“ (КЗ по член 169 ст.1 в.в. член 28-а).

Левица заедно со работниците ќе продолжи да се бори против самоволието на газдите заштитени од владејачкиот естаблишмент – се до конечното освојување на политичката власт!

#РаботничкитеПраваСеЧовековиПрава
#ЗаПолитичкаВластНаТрудот

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ