Уставниот суд да го укине т.н. „Закон за двојазичност” и да стави крај на спроведувањето на Тиранската платформа

Ургенција-до-Уставен-Суд

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

Политичката партија Левица, по првично поднесената претставка во месец февруари оваа година до Уставниот суд на РМ против илегалниот т.н. Закон за двојазичност, објавен без потпис од Претседателот на РМ, деновиве поднесе Ургенција до претседателот на Судот – со која бара повратна информација зошто и по осум месеци од поднесувањето не е постапено по нашата иницијатива – иако Деловникот на Уставниот суд предвидува итност во постапувањето во случаите кога е побарана времена мерка.

Објавениот нацрт-документ за мислењето на Венецијанската комисија, која отпосле го мониторираше нормативниот текст на „законот“, само се потврдува она што ние го тврдевме цело време во текот на носењето на овој контроверзен и противуставен „закон“: дека тој неразумно ги надминува европските стандарди за заштита на националните малцинства и наметнува нереални и материјално скапи обврски, особено за судскиот систем, кој патем речено треба да се регулира со 2/3, а не со апсолутно мнозинство гласови во парламентот.

Таканаречениот Закон за двојазичност, кој е експанзионистички изблик на албанскиот национализам заради враќање во живот на криминалната партија ДУИ, и спроведува про-форма наместо суштинска заштита на албанското малцинство, дополнително ја дели нацијата по етничка основа и го подрива граѓанскиот карактер на државата – поради што е штетен за соживотот и негувањето на добрите меѓуетнички односи.

Наместо да го издигнува просперитетот на општеството како целина, овој „закон“ само ја засилува илузијата дека Македонците не им даваат нешто на Албанците и дека Албанците им одземаат нешто на Македонците, замаглувајќи ја вистината дека бизниспартиите и корумпираните елити се тие што добиваат сѐ, на наша заедничка сметка! Зад сите овие партии од т.н. „македонски“ или „албански“ блок стојат бизнис-елитите и западните бирократи, а не народот, кој е крајно разочаран и со нетрпение го очекува нивниот пад од политичката сцена.

Како прогресивна партија, Левица ќе продолжи да ги користи сите правни и политички механизми кои ни стојат на располагање за да не дозволиме шверцување на туѓи платформи под превезот на божемна заштита на малцинските права! Ова ќе го правиме сè додека не ја одземеме политичката моќ на буржујските партии и, практикувајќи го правото на самоопределување, ќе ја вратиме истата во рацете на народот, како неприкосновен носител на суверенитетот на Републиката!

С к о п ј е
8.X.2019

Президиум на Левица

Ургенција до Уставен Суд

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ