Добредојдовте на официјалната веб-страница на Левица

More

  Брутална масовна сеча на Јакупица и Даутица продолжува

  И покрај минатонеделната тотална забрана за сеча изречена од страна на ЈП Македонски шуми, уништувањето на шумите над селата Ореше и Папрадиште во Општина Чашка продолжува.

  Во вторник( 31 мај) селските патроли забележаа тешки возила со неколку стотици кубици исечени дрва.

  Според најавите, сечата ќе продолжи со несмален интензитет и во следниот период.

  Според член 81 од Законот за Шуми, , Шумската полиција како дел од секторот заштита , се финансира од народни пари и од Буџетот на Република Македонија, и со тоа е обврзана да биде во служба на народот, а не на поединци.

  Согласно тоа, ја повикуваме на итна реакција и да постапат согласно член 226 од КЗ на РМ за делото „пустошење шума„.

  ГИ ПОВИКУВАМЕ НА ИТНА РЕАКЦИЈА и КООРДИНАЦИЈА :

  – Градоначалникот на Општина Чашка,
  – Координативното тело за решавање на криминалот со бесправната сеча на шуми, кое е новоформирано за да се справи со бесправната сеча како итен проблем
  – Шумската полиција, како тело што е
  надлежно за спречување и сузбивање на појавата на бесправната и масовна сеча
  – ЈП Македонски шуми, како формално тело што стопанисува со
  државните и со приватни шуми и заедно со Шумска полиција да постапуваат по Кривичниот законик кој овозможува кривично гонење, а не по Законот за Шуми кој е само прекршочен.
  – Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство кое е директно надлежно за функционирањето на Шумската полиција која законски има над 6 директни надлежности за акција и сопирање на било која форма на нелегална и масовна сеча.

  Левица продолжува будно да ја следи состојбата и бара доследно почитување на Законот за шуми, Законот за прекршоци и Кривичниот законик.

  ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА-Зелен Сектор

  02 јуни, 2022

  Најнови објави