Сектор медиуми

416004284 235944669472394 6705789169985799154 n

Координатор

Александар Кочоски

Електронска пошта

Заменик координатор

Марио Јанески

Контакт телефон

 

Поле на интереси

 • слобода мислата, говорот и јавното изразување
 • борба против цензура и „фактчекерство“
 • слободен пристап до информации од јавен карактер
 • вести и информации
 • агрегатори на вести
 • информативни агенции
 • средства за јавно информирање (печатени и електронски медиуми)
 • новинарство и публицистика (статија, фељтон, репортажа и патопис)
 • акредитација на новинари
 • странска информативна дејност
 • регулаторни тела (АВМУ)
 • новинарски синдикати
 • новинарски професионални здруженија
 • журналистичка саморегулација (Етички кодекс)
 • истражувачко новинарство
 • граѓанско новинарство
 • фриленс репортерство
 • клевета и навреда / вербални деликти (граѓанска одговорност)
 • право на објава на демант, реакција или исправка
 • заштита на приватноста, честа и угледот
 • заштита на укажувачи / „свиркачи“ и извори на информации
 • кризни комуникации
 • медиуми (национални, регионални и локални медиуми)
 • медиумска регулатива (приватни и јавни медиуми)
 • медиумски студии (високи школи за новинарство)
 • медиумски работници (репортери, камермани и фоторепортери)
 • медиумска писменост (говор на омраза, лажни вести и дезинформации)
 • уредништво и сопствеништво на медиуми
 • јавен радиодифузен сервис (МРТВ)
 • радиодифузија (ТВ и радио концесии)
 • домашна продукција (образовна, информативна, играна и документарна програма)
 • кабелски оператори
 • регулација на интернет портали (импресум)
 • социјални медиуми
 • именици и корисни информации („Жолта книга“)
 • јавно огласување
 • владино рекламирање
 • билборди и јавно рекламирање
 • дигитален маркетинг
 • PR / односи со јавност (прес-конференции, реакции и соопштенија)
 • Прес-центар
 • портпарол
 • службено лице за посредување при давање информации од јавен карактер
 • официјален веб-сајт (www.levica.mk)
 • официјални профили на социјални мрежи (Фејсбук, Твитер, Инстаграм, ТикТок, ВиКонтакт, ТрутСоушл и др.)