Тетово – арена на внатрешните судири на ДУИ

levica

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

Ние како левичарска партија, која се залага за целосно ослободувањена угнетената работничка класа, загрижено ги следевме фаталните и терористички случувања од 5 април оваа година, кои одзедоа еден човечки живот и во кои повредени беа уште неколкумина.
Ваквите случувања се повеќе наликуваат на територијална војна на криминалните банди. Ние остро ги осудуваме овие случувања кои доведуваат до страв и несигурност кај обичниот народ.
Бандитското однесување и употребата на теророт и насилството за да се постигнат политичките цели се методи кои ДУИ долги години ги преферира и употребува. Ова се случува поради клиентелистичкиот менталитет и идеологијата на непотизам, кои ДУИ ги има всадено во редовите на нивното членство, а исто така ова е и резултат на милувањата што ги добива од коалицискиотпартнер – СДСМ.
Сличен случај беше во 2015 година во Куманово, кога двете спротивставени фракции во кумановскиот огранок на ДУИ се судрија за функцијата претседател на локалниот огранок во Куманово. Тогаш загина еден член на ДУИ. Во тоа време ДУИ беа во коалиција со ВМРО – ДПМНЕ, а министерството за внатрешни работи исто беше водено од ВМРО – ДПМНЕ.
Политичкиот систем во кој се наоѓа Македонија и жестоката транзиција која трае речиси три децении доведе до тоа околу политичките партии да гравитираат луѓе без политички и етички вредности, кои се подготвени да се закануваат, да малтретираат, па дури и убиваат кога се во прашање позициите на моќ.Сето ова е на сметка на народот кој мора да ги издржува и храни овие луѓе кои не го ценат животот и достоинството на другите и се гледаат себеси над законот.

Очекуваме Министерството за внатрешни работи на Република Македонија и Јавното обвинителство и до сите релевантни институции за безбедност и правда да го истражат случајот до крај и да преземат соодветни мерки за да спречат слични случаи за уцена, закани, тепања или политички мотивирани убиства.
Националната безбедност е изложена на ризик, додека пак тие кои го дозволуваат тоа во иднина ќе се покајат и ќе ја задржат црната дамка на сервилност кон агендата на ДУИ. Како што изгледа „живот за сите во Македонија“ – нема, но смртта, може да те снајде на улица. И последните адути на коалициската влада на Заев се потрошени, а тие самите се виновни за нова политичка криза.

Став на ЛО Тетово


Tetova arenë e përleshjeve brendapartiake të BDI-së

Ne si parti E Majtë e cila angazhohet për avansimin e plotë të klasës së shtypur punëtore, me shqetësim kemi ndjekur ngjarjet e kobshme dhe terorizuese të mbrëmjes së 5 Prillit të këtij viti, ngjarje kjo e cila mori jetën e njërit person dhe la të lënduar disa të tjerë.
Rastet e këtilla ngjasojnë më tepër me luftën për teritor të bandave kriminele, dhe ne dënojmë ashpër këto lloj sulme të cilat mbjellin teror dhe frikë tek popullata e thjeshtë.

Sjellja banditeske dhe shfrytezimi i terorit dhe dhunës për të aritur qëllime politike janë metodat e parapëlqyera që BDI ka shfrytëzuar në të kaluarën dhe vazhdon ti shfrytëzojë edhe më tej. E gjitha kjo si pasojë e mentalitetit klientelist dhe ideologjisë nepotiste që BDI ka mbjellur ndër vite tek anëtarët e saj dhe përkëdheljes që ka marë nga partnerët e saj të kolicionit, VMRO dhe LSDM.

Rast i ngjashëm ka ndodhur edhe në vitin 2015 në Kumanovë, kur di palë rivale u përleshë për postin e kryetarit të degës së Kumanovës ku gjithashtu mbeti i vrarë një anëtarë i BDI-së nga dega e Kumanovës. Asokohe BDI ishte partner koalicioni me VMRO-DPMNE dhe ministria e mbrojtjes udhëhiqej nga kuadro të VMRO-së.

Sistemi politik në te cilin gjendet Maqedonia dhe traznicioni i ashpër që vazhdon gati tre dekada, ka bërë që rreth partive politike të gravitojnë njerëz pa vlera politike dhe etnike të cilët janë në gjendje të kërcënojnë, rrahin ose vrasin, kur janë në pyetje pozitat е pushtеtit. E gjitha kjo është në kurriz të popullit i cili duhet ti durojë dhe ti ushqejë këta njerëz që nuk e vlerësojnë aspak jetën dhe dinjitetin e tjetrit dhe e shohin veten e tyre mbi ligjin.

Ne presim që Ministria e Punëve të Brendshme e Republikës së Maqedonisë, Prokuroria Publike dhe të gjitha institucionet përkatëse për siguri dhe drejtësi të hetojnë rastin deri në fund dhe të marrin masat e duhura për të parandaluar raste të tilla të shantazhimit, kërcënimeve, rrahjeve apo vrasjeve të motivuara politikisht.
Siguria kombëtare është në rezik dhe ata që e nëpërkëmbin këtë rezik, nesër do të pendohen dhe do të mbajnë njollën e zezë të servilizmit ndaj agjendës së BDI-së. Si duket “Jetë për të gjithë në Maqedoni” nuk ka, por vdekja mund të të gjejë në rrugë.
Dhe adutet të fundit të koalicionit të Zaev janë shpenzuar, kurse ata vetë janë fajtorë për krizën të re politike

Reagim i OL Tetovë


Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ