Левица нема да ги плаќа каматите за новата еврообврзница

timthumb

Тагови:

Донирај онлајн

Вчера беше објавена одлука на Владата за издавање на еврообврзница, во максимален износ од 650 милиони евра.

Одлуката се носи во услови на длабока политичка криза, на постојани протести против криминалната власт и одолговлекување на процесирањето на случаи со силни индиции за тешки криминали. Оттука, земајќи ја предвид досегашната нетраспарентност, криминалното однесување и расфрлањето со народните пари, цврсто се противиме на ова големо задолжување на граѓаните.

Предупредуваме, цената на задолжувањето ќе ја платат идните генерации, со превисока камата. Доколку се издаде еврообврзница во износ од 650 милиони евра, на 10 години, со купонска камата од 7%, само за камата ќе треба да платиме 455 милиони евра!

Ова мора да се спречи!

Затоа, денеска јасно и гласно истакнуваме дека доколку ние дојдеме на власт, нема да ги плаќаме овие камати! Со оглед на ова, ги повикуваме странските банки да не ги купуваат обврзниците кои владата сака сега да ги издаде. Конечно, ги повикуваме сите граѓани на оваа држава, сите граѓански организации и движења, и сите политички партии, да го направат истото. Да се здружиме против неодговорното задолжување, против уништувањето на нашата иднина!

8ba4c490-659c-4cb3-8c03-b39daf1b019e

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ