Левица со приватна кривична тужба против режимската Канал 5

437904121_1000776548072076_4126757827244536761_n

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

Ја информираме јавноста дека правниот тим на Политичката партија Левица, до Основниот кривичен суд – Скопје, поднесе приватна кривична тужба против „Канал 5“ Телевизија, нејзиниот главен и одговорен уредник – Гоце Михајловски и новинарката од информативната редакција – Михаела Димовска, со која иницираме кривично гонење на пријавените.

Тужените се теретат дека, како соизвршители, во Вестите на Канал 5 противзаконски објавиле интерен партиски документ со степен на дверливост класифициран како деловна тајна, при што умислено го сториле кривичното дело „Неовластено објавување личен запис“, казниво по чл. 148 од Кривичниот законик, со запретена парична и затворска казна до една година.

Посочуваме дека, во време на тенденциозен и противзаконски медиумски бојкот кон Левица од страна на оваа непрофесионална телевизија со национална концесија, Левица ќе ги употреби сите правни средства кои ѝ стојат на располагање за остварување на правата за рамномерно политичко претставување кои ни следуваат согласно Изборниот законик.

Истовремено, ги повикуваме АВМУ, ДИК и другите надлежни институции да го мониторираат изборниот процес и да изрекуваат прекршочни глоби и санкции за непочитување на законските правила за водење фер изборна кампања.

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ