Општина Илинден планира зголемување на цените на водата за граѓаните додека на компаниите им ја дава бесплатно

Левица Илинден - Levica Ilinden

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

Поради економската криза во која се наоѓа Република Македонија, минатиот месец претставник од ЈКП Водовод – Илинден најави можно поскапување на дистрибуција на водата за пиење за физички лица поради зголемените сметки за електрична енергија.

Несомнен е фактот дека во нашата држава секогаш обичниот граѓанин ја плаќа казната за лошото владеење на политичките функционери на локално и централно ниво.

Општина Илинден е една од општините во Репбулика Македонија во која има поголем број на регистрирани правни субјекти кои се бават со производство и трговија на производи.

Големите правни субјекти кои се гиганти на Европскиот пазар и се дел од македонскиот пазар се едни од главните должници на ЈП Водовод – Илинден.

Веќе ни е јасно дека државниот систем не функционира, па и не не зачудува фактот дека главните субјекти кои ги немаат подмирено своите долгови кон ЈП се од државниот апарат.

Останатите три компании кои се наведени на сликата, Мултипром, Џонсон Мети и Ван Хоол се едни од поголемите работодавачи на македонскиот пазар. Истите важат за големи компании со производствени погони кои учествуваат во светскиот пазар.

Водоводот во општина Илинден е граден со самопридонес на граѓаните на општина Илинден и нелогично е што иако тие самите си го изградиле, со свои средства, општината денес туку така ја нуди водата на разни претпријатија во општината бесплатно, а за граѓаните планира дури и да ја поскапи.

Имајќи го тоа во предвид и фактот дека граѓаните мака мачат како да ги пребродат ценовните шокови, општина Илинден под итно треба да си ги наплати долговите што разни претпријатија ги имаат кон јавното претпријатие – Водовод, но и да ги поскапи цените на водата за претпријатијата од причина што тие се единствените кои прават профити, а не граѓаните.

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА-Илинден

28 септември, 2022

ilinden

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ