(Видео) Мојсоска: Ние говориме за прогресивен национализам, наспроти империјалистички анационализам

Јована Мојсоска 1

„Секогаш кога се разгледува некое прашање, сметам дека мора да се разгледува во историскиот КОНТЕКСТ. Не можеме да ставаме знак на равенство помеѓу сите национализми. Може да разговараме за прогресивен национализам наспроти империјалистички анационализам. Тоа нас ни се случи за референдумот!

Дали може да го изедначиме национализмот на Французите во Африка со национализмот на поробените народи во Африка?

Ако оние кои ги избришаа “македонски” од институциите, па и оние кои беа амнестирани за воени злосторства, оние кои се поклонуваат пред бугарскиот фашизам, ако тие се антифашистите на денешното време, тогаш јас драго би била на другата страна.”

– Јована Мојсоска, член на Президиумот на Левица.

 

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ