СДС и ДПМНЕ распродаваат плодна почва за фотоволтаични централи

левица бело

Loading

Тагови:

Донирај онлајн

Деновиве октроираниот премиер Димитар Ковачевски, заедно со градоначалникиот од ДПМНЕ Стевче Стевановски, ја отворија фотоволтаична централа лоцирана во село Новаци, Битола.

Како инвеститор во оваа централа фигурира контроверзната компанија ,,АТС Груп”, чиј сопственик ШЕФКЕТ ДЕМИРОВСКИ во минатото беше осомничен за кражба на индустриска сопственост. За да може да се градат вакви централи на плодно земјиште, процедурата мора да помине и преку општинските комисии, кои во случајот се раководени од ДПМНЕ.

Оваа појава на УНИШТУВАЊЕ на плодното земјоделското земјиште почна во локалните самоуправи, контролирани од ДПМНЕ, со пренамена и дозвола за градба на почва која е со намена производство на земјоделски производи. Притоа, при ваквите постапки воопшто не се води внимание за бонитетот на почвата!

386643716 894716008678131 8883471568272871478 n

Очигледна е тенденцијата на СДС и ДПМНЕ за девастирање на плодната почва, во интерес на крупниот капитал, а за сметка на постепеното згаснување на домашното земјоделско производство.

Додека Мицкоски не пропушта да се пожали дека проектите на неговите градоначалници се саботирани од централната власт, токму во општина Новаци неговиот градоначалник заедно со СДС ја оттуѓува плодната земја за профитот на компанија со контроверзно минато.

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА

04.10.2023

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ