Лозарите бараат повисоки и гарантирани цени за грозјето

Левица Земјоделски сектор

На почетокот на оваа сезона на бербата на грозјето, лозарите се соочуваат повторно со истите долгогодишни проблеми.

Цената по која се откупуваше грозјето долги години е 11 денари за смедеревка и 13 денари за вранец, цена која е нерентабилна, додека лозарите бараат да им се исплаќа по 16 и 17 денари.

Од година во година цената и квалитетот на домашните вина постепено расте, продажбата е проширена и зголемена, а цената на суровината е на исто ниво.

Оттука и незадоволството кај лозарите, и вината за ниските откупни цени на грозјето ја гледаат во винариите и државата. Тие бараат фер цена за грозјето, банкарски гаранции за исплатата, како и контроли за шеќерноста за да нема манипулации кај истата.

Левица како партија на работниот народ и земјоделците, во потполност ги поддржува барањата на лозарите за државно гарантирана рентабилна цена на грозјето, и партнерски, а не поданички однос меѓу винариите и лозарите.

Лозарството е гранка со голема традиција кај нас, и за успех на истата потребно е ослободување на лозарите од прангите на винската олигархија.

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА
ЗЕМЈОДЕЛСКИ СЕКТОР
11 август, 2021

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ