Негаторската политика кон Македонија и македонскиот народ од страна на соседна Бугарија продолжува во исти манири како и досега!

182252238_1139216863157228_7767620213588673763_n

РЕАКЦИЈА ДО ЈАВНОСТ

 

На денот од погибјето на еден од најславните херои од историјата на македонската борба за националнa слобода, револуционерот Гоце Делчев, бугарската амбасада во Скопје, на социјалните мрежи се пофали дека положила цвеќе на неговиот гроб, со наратив дека е „бугарски револуционер“.

Овој „дипломатски чин“, задирајки ги националните чувства на македонскиот народ, предизвика лавина од негативни реакции во јавноста и дополнително ги нарушува и онака веќе разнишаните дипломатски односи со Софија.

Македонскиот народ очекува реакција од македонските власти поради овој провокаторски скандал во насока на барање на извинување за ваквата провокација која дополнително ја продлабочува кризата во меѓусоседските односи. Доколку не се случи извинување од бугарска страна, сосема би било оправдано амбасадорот на Република Бугарија да биде прогласен за „persona non grata” и протеран од Македонија.

Во случај македонските власти да не се спротивстават на ваквите провокации, ова дополнително ќе го поткопа легитимитетот на моменталната власт да ги застапува интересите на македонскиот народ и преговара со бугарската страна.

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА – СЕКТОР ЗА НАДВОРЕШНА ПОЛИТИКА И БЕЗБЕДНОСТ
6 мај, 2021

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ