СДС и ДУИ со Европско знаменце изгласаа ропство

СДС И ДУИ

Вчера, на шверцерски начин, Сообранието ги изгласа предложените капиталистички измени на Законот зa работни односи. Со изгласаните измени, работниците ќе можат по барање на контроверзниот конзорциумот ,,Бехтел и Енка” да работат и по 12 часа дневно, иако досега имаше ограничување на максимални 190 часа прекувремено во текот на една година.

За да ја заобиколат активната блокада на пратениците на Левица, кои со над 1 000 амандмани го блокираа овој штетен закон, слугите на олигархијата, владата предводена од СДС и ДУИ овој закон го шверцуваа по скратена постапка со т.н европско знаменце – покрај реакциите на загриженост и опасност за корупција од страна на Европската Унија.

Со изгласаните измени се брише ограничувањето на максималниот број на прекувремена работа под плаштот на стратешки интерес. Изгласаните измени кои би требало да важат за работниците постои опасност да се пренесат и во други области. Со овие измени, СДС и ДУИ македонскиот работник го сведуваат на модерен роб, а земјава ја враќаат во средновековието, наспроти тенденциите во европските земји за скратена работната недела.

Левица беше единствената опозициона партија која со филибастеринг активно го блокираше овој штетен анти-работнички закон. Потсетуваме дека истата криминогена коалиција претходно експресно го одби предлогот на Левица за намалување на договорите за определено време, со цел заштита на работникот.

Се потврдува дека оваа ненародна и квинслишка власт единствено одработува за туѓи интереси, на штета на сите национални и социјални придобивки кои македонскиот народ низ макотрпна борба ги стекнал.

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА
27.05.2023

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ