Сомнителна распределба на средствата за субвенционирање на клими и велосипеди во Прилеп

Илија Јованоски Муцето Прилеп

Не стивнуваат реакциите на граѓаните за малверзацијата која им ја приреди Општина Прилеп со петте милиони денари субвенција, односно надомест на дел од трошоци за инвертер клими и велосипеди.

Според нашите информации, целиот процес бил наместен за блиски луѓе, роднини и пријатели на власта во Прилеп, па и за мал дел членови на СДСМ уште и пред да почне. Сомнежите се дека се работело плански и организирано во неколку фази:

– На десетина дена пред самиот старт, се правеле списоци на блиски луѓе што биле заинтересирани за оваа мерка;

– Една недела пред почетокот биле упатени до неколку претходно договорени за процент локални продавници, каде требало да остават контакт информации – Име, Презиме и телефонски број. Тука биле забележани од случајни минувачи како чекале во редици;

– Во меѓувреме ги подготвувале и останатите документи како имотен лист и слично;

– Утрото, на самиот почеток, си ги подигнале фискалните сметки, со што биле во голема предност пред сите други кои законски ја следеле процедурата, со што ако е сето ова вистина станува збор за ОШТЕТЕНИ ГРАЃАНИ!

Поради небулозното правило “прв пријавен-прв услужен”, а без притоа да се води контрола со редоследни броеви, се создаде и дополнително незадоволство од предвремениот прекин на повикот, со изговор дека бројот на пријавени е постигнат. Останатите граѓани, кои се изложиле на трошок, единствено поради мерката која долго ја очекувале и се’ уште имале рок на пријава, според првичниот повик на општината, останале извисени.

Прилепчани се сомневаат дека дел од добитниците на субвенции, климите и велосипедите – сите се купени во само еден, до два часа по отворањето на тие неколку продавници во истиот ден на старт на повикот, што е физички невозможно да се купат 300-400 клими и велосипеди во еден час од 2-3 продавници.

Локалниот огранок Левица – Прилеп поднесе барање за увид на целата документација до Општина Прилеп.

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА – ЛО ПРИЛЕП
19 април, 2021

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ